torsdag den 12. april 2012

Frugthave og andet godt....

Så er jeg her igen efter noget tid. Grunden til jeg ikke har skrevet nogle indlæg i noget tid er simpelthen, at jeg ikke har haft overskud til det.
Ganske kort; jeg gik til lægen for at få afvide hvordan det stod til med mit kolesteroltal, og fik afvide at min blodprocent er meget meget lav. Så tror da pokker jeg er så filans træt, og tit får ildebefindende.
Nå men jeg fik i hvertfald afvide, at jeg nok skulle tage den lidt med ro indtil "vi" har fået styr på, hvorfor den er så lav.
Jeg har så slappet af med mit strikketøj. Min svigerdatter er jo højgravid, og har termin her om en uge.
Så jeg har fået færdiggjort det sæt tøj, jeg var i gang med, også lige strikket et barnvognstæppe. Der mangler bare lige knapper i blusen.

Mit strikkeprojekt.

Men det er jo haven denne blog handler om så ikke mere om sygdom og strikketøj osv.
Så nu synes jeg lige i skal se, at mit kastanjehegn er blevet sat op (Jeg truede nemlig med selv at gå ud og sætte det op.)


Mit nye kastanjehegn.
Hegnet skiller haven i den nedre del, der er (snart) prydhave, og den øvre del, der er køkken/frugthave. Hegnet er dog pt. midlertidigt kun sat fast med snor. Men da det blev sat op var det et held jeg gik ud og kiggede på, for de mænd kan da heller ikke finde ud af noget selv ;-D hi hi.... de havde vendt det forkert, med spidserne nedad ;-D
Tænk en stor forskel det gjorde, at få det sat op. Nu kan man fornemme, hvordan haverummene bliver. I midten af skråningen kommer der en rosenbue, også skal der laves en op/nedkørsel så jeg kan komme op og ned med kompost osv. med min havekærre.

Nå men i går kunne jeg altså ikke holde det ud mere, så jeg gik ud og "kiggede" på haven. Det var i hvertfald meningen.
Jeg fik plantet en hel spandfuld jordbærplanter, som vi har fået af min søde svigerinde Annie, tror der var ca. 50? stk. på den ene skråning oppe i frugthaven.

Et kig ind i frugthaven.
De sidste jordbærplanter blev plantet rundt om det nye Pæretræ, og Æbletræ. Så plantede jeg også en hel masse Haveklinte oppe ved hegnet. Haveklinten har vi også fået af Annie. (Skønt med sådan en svigerinde.) Også  flyttede jeg de 4 stedsegrønne planter jeg købte i Januar mdr.  SÅ var jeg færdig. Da jeg kom ind, spiste jeg lige en lille smule, også gik jeg i seng (kl. ca. 20)

I dag flyttede jeg de 5 små bærbuske vi har. Der hvor de stod skal der nemlig være kompost nu.
Buskene var nogle Morten kom hjem med til mig sidste år.
I vores lokale Løvbjerg butik har de tit, (om sommeren især), nogle kasser fyldt med planter, der er halvdøde, eller i hvertfald nogle der har set bedre dage. Sådan en kasse kan købes for 75 kr. og der kan være alt muligt forskelligt i lige fra Dahlia, Hortensia, osv. Der er gerne 10-15 planter i!!!. Sådan nogle kasser kom Morten hjem med nogle stykker af sidste sommer. (Fra kasserne har jeg kun mistet 2 planter. Resten er kommet sig.)
Det er derfra jeg har nogle af vores bærbuske. De er ikke så store endnu, men de kommer fint med masser af blade, og de ser sunde ud. Der er bl.a. alm. Stikkelsbær, rød stikkelsbær, og Ribs. Drømmer om den dag jeg skal smovse i de første modne Ribs :-P nam nam..... :-D
I det bed jeg lavede i dag står der nu vores bærbuske, og de Rabarberplanter jeg fik fra min ældste søn´s kolonihave sidste år.
Sådan kom det til at se ud;

Bærbuske og Rabarber.
Prøv lige at se Rabarberne, det er det rene nam nam :-P

Rabarber.
For en uges tid siden var vi i Bilka, og der købte jeg;
1 stk Æbletræ, familietræ med 3 sorter.
2 stk. Clematis "Multi blue", som skal plantes oppe ved mit Kastanjehegn.
8 stk. Bakkenelliker, hvide som skal plantes i bedet med den store trærod.
6 stk. Vinca, hvide
6 stk. Vinca, lilla
6 stk. Vinca, pink som skal plantes på en af skråningerne, og forhåbentlig lukke af så der ikke kommer skvalderkål igen. Det er nemlig et af de steder jeg næsten har fået bugt med den.

Mine planteindkøb.


Som i alle andre haver er mine Pæoner på vej;

Pæon.
Campanula "Blue ocean"
Jeg elsker mine Campanula, for når først de begynder at blomstre så forsætter de helt til frosten kommer til vinter.

Tacetter.
Glæder mig til mine Tacetter blomstre, for de er utrolig smukke også dufter de fantastisk. Det var nogle jeg købte sidste år da jeg beplantede en trætrillebør jeg har.

Også en afsløring! Min "julenisse" alias; Morten er blevet........ en HAVENISSE!!! jo jo du læste rigtigt. Og jeg ER klar over det er saftige nyheder, men jeg havde jo nok spottet at han var lidt en "skabshavenisse".

Mortens urtebed.
Sidste år byggede Morten en "tilbygning" på terrassen til nogle af hans krydderurter. Han kan jo rigtig godt lide at lave mad, og går meget op i at urter osv. er friske. Men han har faktisk så mange krydderurter, at de ikke kan være i det smalle bed. Han har nemlig også nogle ude foran huset. Så derfor skal alle hans urter flyttes over i denne her;

Mortens nye urtebed.
Hans nye urtehave er ca. 1x 4 meter!!! Jo jo man skal høre meget før ørene falder af.
I morgen er det meningen vi skal i haven sammen!!! Hyggeligt. (Måske han vil med i haven for at holde mig i ørene?)

Nu må jeg hellere holde, hvis ikke det her skal ende som en hel roman.
Ha´en god aften.
Hygge fra Mamse.

24 kommentarer:

 1. Hej Marianne
  Det er altid hyggeligt at læse dine romaner. Der må være noget med navnet Marianne og lange indlæg :o)
  Det er irriterende, at vi ikke kan være lige så friske, som vi gerne vil, men som du siger, så lærer man at leve med det. Og når du har lav blodprocent er det klart, at du er meget træt. Det må de lige gøre noget ved, så du kan blive frisk til sommeren.
  Yndigt sæt du har strikket til dit barnebarn :o)
  Det ser fint ud med dit nye hegn, og sikken en masse fine planter du købte for nyligt, det bliver så flot.
  Noget af en overraskelse at din mand bliver en havenisse, det havde du ikke lige ventet. Tillykke med det og så håber jeg, at I kan hygge jer sammen i haven i morgen.
  Knus og god bedring

  SvarSlet
  Svar
  1. Tusind tak Lisbeth :-D Ja jeg skal nok komme på højkant igen. Det bliver skønt når jeg får noget energi igen.
   Ang. min havenisse så havde jeg jo anet, at det lå gemt i ham. Dog skal det lige siges, det er kun hans eget bed han vil tage sig af, det andet må jeg godt klare. Men okay det er da en start. Lige pt. ser det altså ikke ud som om det bliver i dag vi kommer i haven, for her styrtregner det. På den anden side har jeg vist også bedst af, at slappe lidt af.
   Ha´en god dag.
   Knus

   Slet
 2. Haveromaner har vi skal ikke noget imod :-)
  Jeg håber da ikke at din læge læser med her, for det er da vist ikke helt at slappe af, det du har lavet :-) Men jeg kender det kun alt for godt. Man kan simpelthen ikke holde sig fra haven på denne årstid. Og jeg er sikker på at du også har godt af at lave det du holder så meget af :-)
  Det er lækre sager du har købt, og det skal nok blive godt det hele. Sikke et blomsterflor du får :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Godt med nogle mennesker der sætter pris på mine "romaner" ;-D hi hi...
   Nej jeg håber ski heller ikke hun læser med her, men til mit forsvar ville jeg så sige, at jeg kunne ikke holde ud, at slappe mere af. Haven trænger så frygteligt til, at der er nogen der gør noget ved den.
   Og jeg plages af dårlig samvittighed over alle de blomster, der skulle have været sået. Men okay jeg når det nok :-D

   Slet
 3. Ja når du udgir' så får du skrevet en masse! Jeg er helt vild med det hvide barnevognstæppe! Hold op hvor er du go'!
  Det ser flot ud med hegnet - og når det hele gror til, bliver det super med den inddeling.
  Ja krydderurter er jo også en hel videnskab og det skal I nok få noget hyggeligt samvær ud af!

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak for rosen, så håber jeg også min svigerdatter kan li´ barnevognstæppet :-D Det tog nu ikke så lang tid at strikke, 2 dage på pinde nr. 7, med dobbelt tråd, også en´dag til at "opfinde" en hæklet kant, og hæfte ender. (At hækle er nemlig ikke det jeg er bedst til.)
   Jeg tror mit hegn bliver rigtig godt når der kommer nogle planter op af. Det bliver spændende.
   Krydderurter har aldrig sagt mig så meget, men jeg bliver da mere og mere interesseret i hvad der findes på markedet. Sidste år købte Morten en Karryplante. Den er speciel. Men flot med sit grå løv. Sådan en´har jeg aldrig set før, troede kun Karry var et blandingskrydderi.

   Slet
  2. Karryurten har jeg i mit bed i forhaven - som en blomst. Jeg er ved at rydde forhavens bed for vinca, for de har pludselig invaderet det hele....og så kom der en duft af karry, mens jeg arbejdede der i dag. Det er hyggeligt og den er nemlig skøn med det grå løv.

   Slet
 4. Ja, pas nu på dig selv, når du skal i haven, det må jo være svært at styre sig, hvis man har mange ideer i hovedet.
  Tillykke med din havenisse, det må da være dejligt:-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak skal nok, i hvertfald i dag ;-D ha ha... tror ikke jeg kan klare mere afslapning. Og jeg har bare så meget jeg skal have ordnet, men det bliver ikke i dag. For det første trænger jeg til at slappe af i min krop, også styrtregner det.
   Lad os nu se, hvor meget havenisse han er ;-D Når han får lavet sit bed skal det jo også passes....

   Slet
 5. Der sker da en del hos dig, selvom du har fået besked på "ro". Det ser fint ud med dit hegn og ruminddelingen og dejligt med alle de jordbærplanter og de øvrige indkøb. Du bliver helt sikkert glad for Multiblue, den er meget flot og blomstrer godt.

  og endnu en havenørd, der strikker :) Søde ting, du har fået produceret.

  Dejligt når ens mand også er haveintesseret og tager et nap med.


  Ulla

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja her sker da lidt Ulla :-D Jeg er altså ikke typen, der kan holde sig i ro ret lang tid af gangen, hvis det ikke havde været for mit helbred så havde jeg sikkert været.....gartner eller håndværker af en slags.
   Jordbærplanterne er bare gode. Vi havde lidt i forvejen, for det første er de super lækre bærrene, også bliver de ved med at give bær indtil frosten kommer. Det kan jeg li´
   "Multi blue" har jeg bare hørt SÅ meget positivt om, så den måtte jeg have nogle stykker af. Bare det at man ikke skal gå og huske på, hvornår de skal klippes ned er en fordel, også selvfølgelig at de blomstre 2 gange er da heller ikke uvæsentligt.
   Jeg har altid strikket, faktisk kunne jeg strikke før jeg kunne skrive ;-D Men nu vil jeg helt vild gerne lære at hækle. Har faktisk købt en hækkelnål, og noget bomuldsgarn.
   Ja min kæreste har i hvertfald ikke noget imod, at gå rundt på en planteskole i flere timer :-D Det´siger jo en hel del. Også er det faktisk tit ham´der frister mig med planter han mener jeg bør købe!! Når jeg lige har fået overbevist mig selv om, at jeg skal holde lidt igen ha ha.... Glæder mig til han også begynder, at tage sig af ukrudtet :-D

   Slet
  2. Ha-ha - ja, ukrudtet hører jo med til historien, men ellers er det jo skønt med en fælles interesse. Sådan er det heldigvis også hos os, min mand er meget haveinteresseret og står for alt med dammen (han elsker alt det vandpjaskeri...).

   Hækling bliver du også bidt af... Det ender med at vi må have en lille ekstra fane, hvor vi kan snakke om håndarbejde :) (fnis)... Jeg har også strikket siden jeg var 8 år.

   Ha' en dejlig weekend - Ulla

   Slet
  3. Ha ha Ulla, vand og ild er vist en rigtig "mandeting".

   Tror også jeg kunne blive bidt af at hækle, hvis jeg altså får det lært. Nu har jeg jo set de skønneste hæklede dyr på "krilles kriblerier". Det gad jeg altså godt, at kunne.
   Jeg kan ikke finde ud af at lave faner, hvor man kan svare, ellers var det nu smart, og en blog mere med håndarbejde orker jeg ikke. Så havenørderne må finde sig i, at der kommer noget om nørklerier i ny og næ. Mon ikke de overlever ;-D

   Slet
  4. Jo, selvfølgelig gør de det. Kreativitet er jo mange ting.

   Slet
 6. Det ser godt ud med dit hegn og især med dine flotte rabarber uhmmmm.
  Håber du snart kommer helt på højkant igen, så du kan tage fat i haven. Det er svært bare at kigge og ikke lave noget.
  Jeg køber også tit blomster på udsalg som ser lidt sørgelige ud, men som regel kan de jo godt reddes.
  Gitte

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja uhmmm Gitte, rabarbersæsonen er bare noget af det bedste :-D
   Jeg glæder mig helt sikkert til, at komme på højkant igen, og få noget mere energi. Jeg dur altså ikke til, at være totalt inaktiv.
   Kasserne, med planter fra Løvbjerg, kan helt sikkert godt betale sig at købe. Der har vi godt nok sparet mange penge. Og det er nemlig rigtigt, med lidt god pleje kan de fleste reddes.

   Slet
 7. Kender godt det med lav blodprocent, man orker intet :( God bedring til dig :)
  Griner af at de havde vendt hegnet forkert, :D, godt du lige lavede en inspektion ;0)
  Og husk nu at slappe af kære Mamse :)
  Knus Marlene

  SvarSlet
  Svar
  1. Det med den lave blodprocent Marlene tror jeg, at jeg har haft længe. Jeg har bare vænnet mig til det. Men nu kryber den lige så stille op af igen. Nu er den da kommet helt op på 5,6 så deeeett ;-D Men jeg skal stadig have taget blodprøver en´gang om ugen.
   Ha ha ja de mænd, de var helt overbevist om at jeg var fuldstændig skør da jeg sagde, at det spidse skulle vende op af :-D
   Helt sikkert, i dag slapper jeg af ;-D

   Slet
 8. Super flot sæt tøj og tæppe til den lille...

  Flot hegn, ville gerne have et, men ingen steder at sætte det... endnu, men man kan aldrig vide :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Susanne, håber også min svigerdatter synes om det :-D Men mon ikke, for hun er så nem, at gøre glad.
   Kender godt det med at man ser noget til haven, man egentlig ikke har plads til, eller som slet ikke passer ind i stilen. Men derfor kan man jo godt syntes det er lækkert/flot. Og man ved jo heller ikke, det kan jo være en dag man ændre stil i haven, eller man får mere plads så kunne det jo være..... ;-D

   Slet
 9. Har godt nok tænkt på hvor du blev af... ;o) men pas nu på dig selv, så du holder hele sæsonen... og skriv endelig nogle flere 'romaner', det er go læsning :o)
  Det blir bare så spændende at følge jeres 'projekt have', og det tyder på at det blir rigtig godt :o)
  Det er skønt med sådan en svigerinde - jeg har også en som deler villigt ud af hendes godter :o)
  Hvor er det dejligt at din skabshavenisse er sprunget ud, det skal der nok komme meget godt ud af... jeg blir snart misundelig... tænk en mand der både kan li at lave mad og gerne vil med i haven... suuuuuk ;oD

  Ha en go weekend - med eller uden havenisse :o)

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja for søren da jeg er nød til at holde hele sæsonen ;-D Mon ikke der kommer en "roman" er 2 mere herfra? ;-D hi hi....
   Haveprojekter er generelt spændende, jeg følger også flere på bloggen. Min svigerinde har nu også fået flere "ting" af mig, men det har nu været diverse frølinger sidste år.
   Ja det er dejligt min skabsnisse er sprunget ud. Tvivler nu stærkt på han vil tage sig af ukrudtet endnu. Mon ikke også din mand også har nogle "evner" som jeg ville ønske min nisse besad? Desværre er det sjældent man kan "få" alt i en pakke. Det ville ellers være skønt hva´ ;-D
   Også en rigtig god weekend til dig.

   Slet
 10. Hej Marianne. Hvor var det spændende at læse. Jeg synes også, at dit strikketøj er virkelig flot. Og så er jeg simpelthen imponeret over, at du kan holde styr oppe i hovedet på alle dine haveprojekter og tilplantninger. Det virker gennemtænkt og det var rigtig interessant at læse. Jeg tror, jeres have bliver superflot. Og jo, det var en vældig nyhed, at din mand er en slags havenisse, så heldig er jeg ikke med min! Men han vil gerne hjælpe med det tunge arbejde, hvis jeg bare siger til ham, hvad han skal gøre. Han kan nemlig godt lide at jeg tager beslutningen, når det drejer sig om havearbejde fordi han gerne vil slippe for det og så bare være en praktisk gris!

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak for rosen Birgitte :-D
   Ang. min have så har jeg et helt klart billede af den færdige have oppe i hovedet. Jeg har planlagt haven siden oktober mdr. hvor entreprenøren var her og "møblere" om.
   Hele vinteren har jeg "gået" ture i haven, (i tankerne altså.)
   Jeg har tænkt, læst, drømt have hele vinteren, dag og nat. De planter jeg ikke vidste noget om, som jeg gerne vil have i haven, har jeg læst om. Jeg har tænkt i farver, og specielt i stemninger, og gået ud fra det. I det store hele ved jeg, hvordan haven bliver (forhåbentlig), men der er stadig nogle få steder, hvor jeg "sjusser" mig frem. Der skal jo også være plads til impulskøb, og hvis man lige falder over et godt tilbud ;-D
   Det er dejligt når man, mand og kone imellem, kan blive enige om arbejdsgangen i haven. Så går det hele meget nemmere :-D

   Slet