torsdag den 9. februar 2012

Haveudstyr, og småspirer

Årstiden nu er til at få kigget sine gemmer igennem, og få set hvad man har af frø, og om man mangler nogle remedier. Så man kan være klar når foråret kommer rigtig i gang, og det bliver så tid.
Mine Hosta trives, og vokser dag for dag;


Små nuttede Hostaspire.
Det samme gør nogle af mine Akelejer (den ene bakke) den anden er ikke kommet i gang endnu. Så jeg overvejer at stille den ud i kulden. Frøene har ellers ligget i køleskabet i mindst en´mdr. inden jeg såede dem. Det kan være det ikke er nok, så de ryger nok ud i kulden.

Ellers vil jeg sige jeg er så klar som jeg kan blive, mine frø, og "frøspiregrej" er parat til det går løs.
Jeg har både Pot-maker (købt i Netto sidste år til 20 kr) plantepinde, skilte osv.
Første December sidste år opdagede jeg jo, at jeg have fået en gavesokke af "nissen" !!!
Der var dagligt praktiske, lækre, hyggelige pakker i. Så som; Tulipanløg, lækre læderhavehansker, lakrids ;-D, Bøger, Store planteskilte, chokolade, knæbeskytter (til at skåne mine knæ med når jeg luger have), Hyasinthløg, og en masse andre ting.
Så jeg tror ikke det er udstyr jeg går ned på, dog mangler jeg stadig en "så-tang" (undskyld Susanne, jeg kunne ikke lade være hi hi.... ;-D ) og en priklepind, men ellers tror jeg ikke jeg mangler noget.


Noget af mit "udstyr"
Hostaerne er jo godt på vej, men vi har jo rigtig meget bar jord, der skal dækkes så jeg vil lige som sidste år så bl.a. "Stolte kavaler"


"Stolt kavaler"

"Stolt kavaler"


"Stolt kavaler"

"Stolt kavaler"
Jeg såede rigtig mange "Stolte kavaler" sidste år, som jeg forærede væk til Gud-og-hver-mand, der ønskede det, men alligevel havde jeg selv så mange planter, at jeg kunne tage store buketter ind hver dag, og forære væk alt det jeg havde lyst til. Faktisk en ret fed ting, hvis jeg skal være ærlig :-D
"Sommerasters" såede jeg også rigtig mange af, og forærede væk. Mine egne var dræbersneglene dog ret hårde ved, men jeg fik da alligevel pænt mange planter. Det skal jeg måske?? også have nogle af i år. Dem har jeg mærkeligt nok ingen billeder af.
Men "Morgenfruer" elsker jeg duften af, så dem såede jeg også. Dem skal jeg også have i år.

Mine "Morgenfruer"

"Blomsterkarse" eller "Tallerkensmækker" som de også hedder.

Kæmpestore "Tagetes"
"Blomsterkarse" skal jeg også have sået, og i år har jeg købt en variant jeg ikke har set før. Den er cremefarvet eller meget svagt gul. "Blomsterkarse" er ikke kun flot af se på, den smager også rigtig godt i salat, også pynter den jo. 
Men derimod skal jeg ikke have sået den´ "Tagetes" jeg såede sidste år. Som i kan se her ovenfor.
Den er simpelhen rædselsfuld.....ej sagde jeg virkeligt det??? Men det synes jeg altså den er.
I stedet for har jeg købt en variant, der er cremefarvet eller meget svag gul. Den glæder jeg mig til at se.
Også skal jeg prøve at så "Lavendel", det har jeg ikke prøvet før. Så det glæder jeg mig til, at prøve.
Det var nogle af de blomster jeg skal så i år, men jeg skal jo også så grønsager.
Det fortæller jeg om en anden dag.
Ha´en god aften.
Hygge fra Mamse :-D 

23 kommentarer:

 1. Hej Mamse. Det var dog en herlig nissesok. Sådan en kommer jo ikke af sig selv. Godt med en forstående og indsigtsfuld nisse.

  Mon det var Marianne fra Tilst, der havde gang i en "så-tang"? Sådan en (priklepind med minigaffel i den ene ende) mangler altså på markedet, synes jeg.

  Nå men.... Hygge og godsåning. Bruger du tilskudslys tilsommerblmsterne. Eller er du bare 'klar - parat - start". Jeg overvejer selvat investere i vækstlag. Mange af mine løvemund og chilier allerede godt på vej. Og jeg gider ikke ranglebørn.

  So long
  Navnesøster fra
  Den Helbredende have

  SvarSlet
  Svar
  1. Altså Hostaerne som jeg har sået nu (d. 30-12), står bare i den varme stue i vindueskarmen. Akelejefrøene var først i køleskabet i 1-2 mdr., også såede jeg dem d. 30-12 (samme dag som Hostaerne) Så stillede jeg dem i soveværelset, for der er altid køligt. De er nu også rykket ind i stuen. Akelejerne er godt nok blevet lidt ranglede, men når jeg prikler dem ud sætter jeg dem bare lidt dybere. Det har jeg før gjort,og det sker der ikke noget ved. Jeg bruger ikke ekstra lys :-D

   Slet
 2. De er nu fine dine små hosta babyer. Det bliver spændene og de bliver lige som moderen, det er jo ikke altid en garanti. De stolte kavalerer er flotte, hvordan bærer du dig ad med det? Såer du indendørs og planter ud?

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja de er fine mine Hosta, selv om jeg ikke ved hvordan de kommer til at se ud. Jeg ved heller ikke, hvordan "moderen" ser/så ud, for det er nogle frø jeg har fået af Susanne Irming, fra "Akelejer og andet".
   Når jeg sår sommerblomster, i marts/april mdr., såer jeg i en bakke som står i drivhuset.
   Når spiren har fået sit andet bladsæt (eller er blevet så store, at jeg kan håndtere dem uden at beskadie dem) prikler jeg dem ud i småpotter/avispapirspotter. Hvis de er blevet lidt ranglet sætter jeg dem bare lidt dybere.
   Når alt frost er ovre, og jeg syntes planterne gror godt, planter jeg dem ud.
   Når de begynder at blomstre sørger jeg hele tiden for, at alle visne blomsterhoveder bliver fjernet d.v.s jeg klipper ikke kun hovedet af, men ned til nærmeste bladhjørne :-D

   Slet
 3. Hold da op du har sagerne i orden :o)
  Hvor har du fundet sådan en nisse henne - jeg vil også ha en :oD
  Som jeg skrev til Hanne i haven igår, så tror jeg efterhånden at jeg er den eneste her i blogland der ikke sår selv. Men det er spændende at følge alle jer andre :o)
  Stolte kavalerer er flotte, men jeg vil gi dig ret - din tagetes er måske lige i overkanten ;o)

  Ha en go dag...

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg har det bedst med orden, så bliver tingene mere overskuelige :-D
   Hvor jeg har fundet min "nisse" er en hemmelighed ;-D hi hi hi....
   Ork du, der skal nok være mange flere end dig, som ikke selv såer deres blomster/planter. Der er heldigvis plads til os alle sammen.
   Ja du, min Tagetes er i overkanten :-O Jeg er slet ikke til gule blomster.... og dog. De vinder mere og mere ind i haven. Håber den nye jeg har fundet er mere i min smag :-D

   Slet
 4. Det må jeg også sige, godt du har fundet nogle andre farver til både tagetes og tropelium. Men ellers har du godt nok tjek på sagerne, du er i hvert fald beredt :o) Held og lykke med det.

  SvarSlet
  Svar
  1. Mange tak. Held og lykke kan man altid bruge når man skal så sine egne planter :-D
   Ja jeg er meget spændt på de nye Tagetes, og Blomsterkarse, om farverne falder mere i min smag. Jeg kan nu ellers godt lide farven på Blomsterkarsen, den passer bare ikke så godt ind der, hvor den skal være i år.

   Slet
 5. Man bliver jo helt i forårshumør. Skønt at se dine billeder.

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er jo ikke det værste man kan blive, i forårshumør :-D
   Ja Hanne blomsterbilleder kan vi ikke få for mange af vel? Jeg nyder også meget at se billeder fra din have ;-D

   Slet
 6. Rigtig god fornøjelse med alle dine have planer. Håber ikke du bliver lige så skuffet over den creme farvede Tagetes (Eskimo) som jeg gjorde - måske er det en helt anden sort og noget kønnere?

  SvarSlet
 7. Mange tak Susanne. Uha ja planer jeg har masser af, også mange flere end jeg har fortalt om endnu :-D
  Jeg var lige inde og kigge på frøposen på mine Tagetes. Der står ikke noget navn udover det latinske, men du kan se om de ligner dem du omtaler i mit indlæg d. 22 Januar, (hvis du vil/gider) der er nemlig et billede af mine nyindkøbte frøposer.
  Hvis de skuffer mig, må jeg jo bare se om jeg kan finde nogle, der falder mere i min smag til næste år. Sådan er det jo nogle gange med haveplanter/planer.
  Også vil jeg altså gerne takke dig, for at jeg her de sidste par dage har gået og klukket af grin..... you now; så-tang!!! DET´er sgu en mangelvare i butikkerne :-D (Griner højt)

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Marianne. Kiggede lige på din frøpose med Tagetes - om det er den samme kan jeg ikke se, men det kan jo være at den falder i din smag uanset navn :O)

   Måske skulle jeg opfinde en SÅ-TANG og få patent på den ;O))

   Slet
 8. Jeg bliver helt i sommerhumør af dine billeder ;-)

  Stolte kavalerer i mange varianter får også altid plads i min have. Jeg sår dem direkte i bedene, og så selvsår de sig også. Jeg synes, at de er svære at holde u-ranglede, når man sår dem i potter, selv om jeg er god til at starte sent med forspiringen af sommerblomster ;-)

  Jeg får flere og flere tagetes hvert år. I starten var det mest som nytteplante i køkkenhaven, men de sidste par år har jeg også haft de cremefarvere i blomsterhaven. Jeg har gode erfaringer med den. Den bliver ret stor og skal have plads, men er superflot :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Det var første år sidste år, at jeg prøvede at så Stolte kavalerer. Jeg ved ikke lige, hvorfor jeg havde overset på frøposen, at de altså blev 140 cm. høje!!! Jeg tror jeg satte dem med ca. 10 cm. mellemrum ude i bedet, så da de voksede op støttede de sig til hinanden. Det så vildt godt ud. Bestemt en blomst, der bare fremover skal´være plads til i min have.
   Som du nok kan fornemme på billedet er den Tagetes jeg havde sidste år, også rigtig stor. Det synes jeg ikke gør noget, for vi er slemt plaget af skvalderkål, så vores planter er nødtil at være store så de kan dække for lyset. Tagetes har jeg også mest fordi der er mange skadedyr der ikke kan lide lugten af den, så de bliver væk. Men jeg kan også godt lide blomsterhovedets form.
   I år skal jeg have nogle Tagetes i den nye køkkenhave. Glæder mig til at se den nye Tagetes jeg har købt :-D

   Slet
 9. Ja, du er sørme da beredt til 'tæng(d)erne' :-)
  Det ser godt ud, og dejlige blomster du har valgt. Nu vil vi bare have forår, så vi kan komme rigtigt igang, ikke.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja jeg er jo gammel spejder, og der er et motto, der lyder noget i retning af; Vær beredt.... eller nowet ;-D hi hi....
   Det er skægt, jeg har fornemmelsen af, at alle vi "havetosser" står parat (med havehansker, planteskovl, de store røjser, frø og småplanter), med et stift blik i øjnene, så vi kan fare ud i samme sekundt foråret viser sig :-D

   Slet
  2. Tror du har helt ret Marianne. Nogle af os er så fanatiske at vi smider et par kilo dynamit i jorden, hvis ikke frosten forsvinder af sig selv i marts (HOVSA)
   ;O)

   Slet
 10. Hej. Aij hvor lyder det godt altsammen. Hvor er dine stolte kavalerer dog smukke. Jeg bliver helt misundelig, når jeg læser om alle dem du havde og plukkede af. Jeg håber, jeg kan få den oplevelse i år, for jeg har nemlig også købt frø. Det er så spændende når frøende begynder at spire. Jeg håber, du får stor succes med det - du har vist allerede succes med hosta'erne. Jeg har faktisk besluttet at foråret kommer senest 01.marts hvis du kan bruge det til noget Tihi!!!

  SvarSlet
  Svar
  1. Neeeeej hvor lyder det godt (med 1. Marts) ;-D hi hi... Jeg er parat!
   Jeg håber vi begge får stor succes med vores Stolte kavalerer i år, så vi kan få masser af buketter ind i stuen, og lidt af forære væk af :-D

   Slet
 11. Hej. Varme billeder i denne kolde tid. Held og lykke med dine planer

  SvarSlet
 12. Hejsa - tak for hilsnen på min blog - jeg plejer netop gerne bare smække mine lerpotter ned i en spand med vand og lade dem stå og trække vand - også selv om der er planter i - på den måde tørrer de ikke helt så nemt ud
  Jeg kan godt følge dig et stykke hen ad vejen omkring de orange tagetes - derfor har jeg selv kastet min kærlighed på varianten "Eskimo" som er meget sart i farven - men sammen med dine morgenfruer tror jeg nu din kæmpe tagetes ville tage sig smukt ud :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Det kunne godt være jeg skulle give min Tagetes, fra sidste år en chance mere?? (Så kunne jeg evt. have den oppe i køkkenhaven, sammen med Morgenfruerne, og Blomsterkarsen fra sidste år. Farvemæssigt hænger de jo godt sammen.)
   Jeg glæder mig rigtig meget til, at se min nye Tagetes, og også Blomsterkarsen, men de skal nu være et helt andet sted i haven :-D

   Slet