lørdag den 13. april 2013

Forårs rengøring.

Nå nu ser det ud til at foråret er kommet langt om længe. Synes ellers godt nok den vinter er trukket ud. Flere gange når man har troet NU er foråret her, så fik vi sne igen :-/  Men nu tror jeg den er god nok.


Iris Reticulata.

I sidste uge da der var nogle dage med godt vejr, sad jeg en dag med min kaffe oppe på terrassen, og inden jeg havde fået set mig om var jeg i fuld gang med at rydde glasskår op (fra den sidste forårs storm som blæste en dør af mit drivhus.)
Jeg havde ellers gået og var så glad, fordi vi for en gang skyld ikke havde mistet noget glas i drivhuset, dette efterår og vinter..... Nå pyt, det er 3 glas det drejer sig om. Det kunne have været meget værre.
Glasskårene kom væk, jeg var nemlig bange for at de små misser der løber rundt herude skulle skære sig på det.
Misserne er ikke vores, men nogle vildkatte der bor i området. Jeg ved ikke om du kan huske det men sidste år begyndte der at komme en lille kat og besøge mig. Den kommer hver evig eneste dag, og følger mig rundt i haven. I midsommeren sidste år fik hun et kuld killinger som nu er ved at være store, de er også begyndt at komme og besøge os.


Lille hankat. Han bliver kaldt "Bøllemissen".


Hende her kalder vi "Bettemis".

Der er også en 3. killing, men den er stadig så sky, at vi endnu ikke har fået et billede af den.
Det er så hyggeligt i de kaffepauser jeg holder, at sidde og betragte deres leg i haven. Selv om de nu er omkring 10-11 mdr. gamle, så er der stadig så meget killing i dem, at alt hvad der røre sig skal fanges.

Men det er faktisk deres (killingernes) skyld, at jeg fik taget mig sammen til at få begyndt på forårs oprydningen. For da jeg havde samlet alt glasset fra drivhusdøren op, gik jeg i gang med at samle alle små lanterner, kander, potter osv. op i en kasse, og stillet i skuret. Inden jeg havde set mig om havde jeg brugt 3-4 timer på at gå og rydde op, og tømme drivhuset.
De store ting tog jeg et par dage efter.


Sidste oprydningsdag blev sluttet af med årets første frokost i drivhuset.

Også oprandt STORE RENGØRINGSDAG, d. 5. præcis for en uge siden.
Jeg gik ud ved 10 tiden, og startede med at tage de sidste store ting ud fra drivhuset (plantebord, 2 stole og et cafe´bord)
Første fejede jeg drivhuset ned, for spindelvæv (små edderkoppereder) og jord i alle kringelkroge.
Så vaskede jeg drivhuset af med varmt sæbevand, med en ganske almindelig blød fejekost både indvendig og udvendig. Sørgede for at komme godt ned i vinduessamlingerne og kringelkrogene. Til sidst vaskede jeg det af med rent vand.
Pu ha den opgave havde jeg godt nok gået og gruet for, men det var faktisk ikke så slemt, jo hårdt for ryg og kroppen i det hele taget (Jeg havde det jo som om jeg havde været i motionscenter og træne helt vild og tovligt.) Men vejret var jo heldigvis rigtig godt, og kunne holde de pauser jeg havde brug for. Så arbejdet foregik i t-shirt og joggingbukser, jakken var røget af efter de første 5 min. Også var jeg så heldig at min havenisse kom med dejlig frokost til mig :-)
Jeg formåede faktisk også opgaven uden at blive gennemblødt, før de sidste 5 min. da jeg skulle prøve den kost jeg havde købt i Netto, hvor der kan komme vand igennem stangen til kosten.
Kosten er sikkert rigtig god, men for mig bliver den for tung når der render vand i den (det vejer jo også) Men dyppet i en vandspand er den rigtig god. For teleskopstangen kan komme så langt ud at jeg kan nå helt op på toppen af drivhuset.
For første gang i meget lang tid sov jeg som en sten om natten :-D

Det tog mig så nogle dage at komme lidt til hægterne igen efter den omgang rengøring.
Men så skulle alle tingene jo ind i drivhuset igen!!!!
Det fik jeg gjort her forleden dag. Alle kapilærkasseskjulerne blev børstet rene og vasket af, og sat tilbage i drivhuset. Og alt "nips" som lanterner osv. blev vasket af, og hængt på plads igen.
Hold nu lige op hvor har jeg meget i det drivhus :-O For det tog også en hel dag.


Nyindrettet drivhus.


Nyindrettet drivhus.


Kaffekrogen.

I år har jeg flyttet lidt om i drivhuset, for at se om det fungerer bedre end som det stod før.
Reolen som jeg bruger til nye planter, har jeg sat hen til plantebordet, så jeg ikke skal rende så mange gange frem og tilbage.
Og da jeg desværre var så dum og ville spare nogle penge sidste år, købte jeg en billig reol i Jem&fix til 75 kr., men den er så blød at den bøjer helt vildt nemt. Så den har jeg sat fast til plantebordet med nogle strips så den ikke vælter.
Så et godt råd er, lad være at købe den billigste, hvis du skal have en stålreol til dit drivhus. Det er noget lort (undskyld mit franske) for at sige det rent ud.
Den store tomme potte der står bagerst i drivhuset vil jeg gerne have plantet til med et stort appelsintræ. (Eller så stort som økonomien tillader.) ...... men så er der lige det med vinteropbevaringen..... nå den tid den sorg ;-)


Hvor ufatteligt det end er, så blomstre Vintergækkerne stadig.
Nu håber jeg ikke du er faldet helt i søvn over mit lange indlæg ;-)

I år har jeg heldigvis ikke så mange projekter, som jeg havde sidste år.

1. Der skal graves køkkenhave. Det har min yngste søn lovet at komme og hjælpe med.
2. Der skal laves en stensætning langs den store skråning. Det vil min yngste søn hjælpe med.
3. Der skal laves en opkørsel fra græsset og op til køkkenhaven. Det vil min yngste søn hjælpe med.

Hvad skulle jeg dog gøre uden min yngste søn :-) Han er bare en guttermand.

Dog skal det siges, alle projekter i fremtiden er "måske-projekter". Det afhænger af den hjemlige situation.
Havenissen er jo stadig syg, og da han ikke kan få det bedre nu med medicin, skal han indlægges igen, igen i Skejby og undersøges for om han er rask nok til at kunne klare en hjertetransplantation. Det skal hele næste uge gå med. (Der må meget gerne krydses fingre.)
Da mange af de undersøgelser han skal have lavet alligevel ikke er nogen jeg kan komme med ind til, regner jeg med at min tid skal bruges i haven.
Jeg mangler stadig at klippe staudetoppe af, og luge første gang. Så der er heldigvis nok at gå i gang med.
Uden at love for meget vil jeg i morgen, se om jeg kan huske at vise jer, hvad der er på vej ude i haven.
Nu´ må du da være faldet i søvn, hvis du er nået så langt ;-)
Min dag skal bruges på at lade batteriet op, med kaffe og strikketøj, så jeg kan holde til de næste mange dage.
Ha´ en rigtig god lørdag.
Hygge fra Mamse :-)

HUSK;
-Og mens jeg husker det, vil jeg minde mig selv om at toppen af kapilærkasserne skal males grønne eller brune, INDEN de bliver taget i brug. For det har jeg nemlig villet de sidste par år, men glemt indtil det var for sent når de VAR plantet til. Så det skal jeg huske.
-Også skal jeg huske, at hjørnerne i min plantereol skal have klar silicone, så jeg kan bruge hylderne til undervanding.

20 kommentarer:

 1. Jeg faldt ikke i søvn, men klokken er også 14:52 og jeg kigger jo på høns, ved du nok :-) Pas nu på dig selv, du er jo allerede nu ved at skrue tempoet pænt op :-) Jeg skal også snart have vasket drivhuset,og jeg gruer for det, men har købt en smart kost, håber jeg da den er, og så må vi se hvad der sker. Håber alt går ok med Havenissen, det er noget rigtigt møj, men jeg skal nok krydse fingre. Knus Susanne

  SvarSlet
 2. Ja dine høns er så´ søde :-) Hvis det var mig der havde fået høns, ville jeg også kigger på dem hele tiden ;-)
  Forstår godt du gruer for drivhus rengøringen, det gjorde jeg også. Men jeg var da heldig, at da jeg endelig kom i gang, var vejret rigtig godt. Ellers havde det knagme været en kold fornøjelse. Man kan jo ikke undgå næsten konstant at have våde fingre.
  Den kost du har købt, er det den de havde i Netto for et par uger siden? For det er sådan en´ jeg købte. (Den kan monteres på haveslangen)
  Nu må vi se om det hjælper at krydse fingre for havenissen. Det ved vi formentlig onsdag eller torsdag eftermiddag når transplantationsteamet har diskuteret prøveresultaterne på deres konference.
  Knus Marianne.
  ps. Jeg forsøger at holde tempoet nede, så mit blodtryk ikke bliver højere (Det ER for højt) ;-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Den børste jeg har købt er købt hos willabgarden, og kan knækkes i skaftet, så jeg håber godt nok den er sine penge værd, ellers må kæresten overtage, med de vat arme jeg har :-)
   Knus :-)

   Slet
  2. Det lyder som om vores børster er noget af samme princip. Det er rigtig smart når man kan strække skaftet ud, så man kan nå op uden at skulle stå på noget (og risikere at falde ned.) Men hold op den bliver tung når der render vand igennem.
   Rigtig god fornøjelse når du engang kan løsrive dig fra dine fine høns ;-) :-D ha ha...

   Slet
 3. Det var da et stor arbejde du der fik fra hånden. Jeg skulle egentlig også have vasket mit drivhus, men der er så mange frøplanter derude, at jeg nok er nød til at vente lidt endnu. Det er første år vi har drivhus, så jeg må jo prøve mig lidt frem :-)
  Det ser rigtig hyggeligt ud i dit drivhus, vi har også fliser i bunden og bord og stole. Desuden har vi en seng, så det kan lade sig gøre at sove en middagslur, hvis ikke der er alt for varmt.
  Dejligt med børn, der kommer hjem og hjælper når det er nødvendigt.
  Held og lykke med havenissen.
  Med venlig hilsen
  Lene Jensen Nordjylland

  SvarSlet
  Svar
  1. Velkomme til som fast læser Lene, tror da vist lige jeg skal have kigget lidt på din blog. Den har jeg ikke set før, så det er altid spændende når man opdager en ny blog.
   Ja for søren da et arbejde. Men nu blev det også lavet over flere dage, ellers var det slet ikke gået. Men hold nu op, det er rart at være på den anden side af rengøringen ;-)
   Nyt drivhus? spændende. Jamen vent du bare til efteråret eller foråret med at gøre dit drivhus rent. Hvis det er helt nyt kan jeg ikke forestille mig at det trænger allerede... heldigvis :-D
   En seng i drivhuset er også et af mine store ønsker, men kan ikke lige finde plads til den lige pt. Det kan være at jeg finder plads til det næste år. Og dog for der kan da godt lige rykkes en solseng ind i midten af drivhuset, hvis det skulle være, og det kan da godt være på et tidspunkt ;-)
   Ha´ en god aften.
   Hygge fra Marianne.

   Slet
 4. Hej Mamse.Hvor må det være dejligt at have overstået rengøringen af drivhuset.Og der ser da rigtig hyggeligt ud derinde.Hvor stort er dit drivhus?
  Har også et par stole og et lille bord i mit.
  Jeg købte min stålreol i Ikea,og den opfylder mine behov.
  Mange projekter du har planlagt,men pas nu på dig selv og manden.
  Er selv lige gået igang med en pergula og terrasse nede ved køkkenhaven.Dejligt at komme igang derude.
  Rigtig god weekend Jette

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Jette.
   Ja det er skønt at have drivhusrengøringen overstået. Skønt man nu kan sidde derinde og se ud af rene ruder ;-)
   Drivhuset er 11.5 m2.
   Ja de stålreoler kan det altså ikke betale sig at spare på, så hellere spare et andet sted.
   Hele sidste år var fyldt op af alt for mange store tunge projekter, så i år skal jeg tage den mere med ro (har jeg lovet min havenisse)Det duer ikke med for meget stress oven i alt det andet. Så jeg tager en´ ting af gangen.
   Det lyder sørme da også som om du har nok at se til med de projekter i har gang i :-) En pergola står også på ønskesedlen her. Men det er slet ikke planlagt, hvornår det skal være. Vi ved bare at den skal laves i forbindelse med at vi også skal have lavet vores skur lidt højere.
   Jeg skal da også ind og have fuldt op på din blog Jette. Det er ikke sådan når man kommer bagud med bloggeriet. Det er lige blevet til en smule i ny og næ.
   Du må også have en rigtig god weekend.
   Knus Marianne :-)

   Slet
 5. Hej Marianne - Dejligt at foråret har fået vækket dig af vinterdvalen ;o).
  Du har da bare været flittig, rengøring af drivhus er et hadejob, der bare skal overstås. jeg har endnu ikke gjort mit rent, da der er fyldt op med småplanter. Måske får det bare en tur udvendig i år, det plejer jeg altid at gøre i regnvejr, så er det godt opblødt og let at arbejde med ;o).
  Du kan tro jeg skal krydse fingrene, og håber de snart kan hjælpe din havenisse ;o)

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Heidi, ja nu er jeg vågen igen ;-) Jeg har godt nok også fornemmelsen af, at jeg var gået rigtig i hi, så tager det lige lidt tid før man er rigtig vågen igen :-)
   Tænk jeg har endnu ikke mødt nogen der syntes det er fedt at gøre drivhus rent, så tror ikke det er os der er noget i vejen med.
   Nu varer det heller ikke længe før mit drivhus bliver fyldt at småplanter. Så er det bare så skønt at sidde og drikke kaffe og kigge på alle de små spirer, hvor man nogen gange syntes man kan se forskel fra dag til dag. Det er da livet :-D
   Tusind tak Heidi, jeg sætter pris på alle krydsede fingre :-) Ha´ en dejlig weekend.
   Knus Marianne :-)

   Slet
 6. Skønt for dig at få drivhuset ordnet, og godt du har sønnen til at hjælpe dig, nu hvor havenissen ikke kan. Håber din havenisse kan få hjælp til at blive rask inden for overskuelig tid.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja Vivi, det var skønt at få overstået drivhusrengøringen.
   Det er virkelig dejligt når man kan få lidt hjælp til det man ikke selv magter. Vi går jo og hygger os, min søn og jeg, når vi arbejder sammen, heldigvis.
   Du kan tro jeg håber også, at de snart kan hjælpe min kære havenisse. Bliver han godkendt til transplantation, så kommer der jo formodentlig en lang ventetid på et nyt hjerte. Det bliver hårdt, men det er det jo sådan set også nu, hvor vi ikke ved hvor lang tid hans eget kan holde. Så der bliver krydset alt hvad der kan krydses.
   Ha´ en dejlig weekend.
   Knus Marianne :-)

   Slet
 7. Det ser jo fint og lovende ud...og vigtigt med en hyggeplads til frokosten!
  Du har været flittig og her er der da også stadig gang i vintergækker og erantis. Det har været en strid østenvind i dag.
  Jeg krydser gerne både arme og ben og smider et pøj pøj i jeres retning. Held og lykke med det!
  Nu kan du med god samvittighed støtte havenissen, med alt det du har nået. Et stort kram til jer alle!

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja nu er drivhuset så forårs klart som det overhovedet kan blive. Det er nu dejligt. Så kan vi med god samvittighed sidde og nyde vores kaffe og frokost derinde.
   Jeg har slet ikke været i haven i dag, for det var bidende koldt, og det småregnede. Så jeg har siddet inde med min kaffe og strikketøjet. Men håber da vejret er bedre i morgen (søndag) så jeg kan komme lidt ud.
   Tusind tak Bente, alt krydsen af arme og ben påskønnes :-D Vi håber det hjælper.
   Ha´ en rigtig dejlig søndag.
   Knus Marianne :-)

   Slet
 8. Sikke aktive I har været. Det tegner godt. Jeg håber at havenissen skal kan nisse rundt i haven igen. Misserne er da søde...Tænk at de bare er 'til låns'. Det sker ikke hos os. Så jager Albert, vores gravhund dem på flugt.
  Hav det godt Marianne
  og god bedring til din nisse

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Eva. Ja nu mangler kun planterne i drivhuset. Det bliver dejligt at sidde derinde igen, omgivet af grønne vækster med en god kop kaffe. Havenissen bruger faktisk drivhuset hver dag, når han sidder og indtager sin kaffe. Det er jo også en måde at komme ud på. Når man ikke kan holde til at gå så meget.
   Og som du skriver Eva, så er misserne jo søde (til at underholde) Her er der ikke nogen der jager dem væk, tror også det er derfor nogle af dem er blevet så afslappet.
   Ha´ en rigtig dejlig søndag.
   Knus Marianne :-)

   Slet
 9. Marianne sikke nogle smukke haver du viser i Viborg. Det blir da lige skrevet bag øret. Har aldrig hørt om dem før.

  SvarSlet
  Svar
  1. Velbekomme Eva, håber du kunne bruge nogle af dem, om ikke i år så på et andet tidspunkt.
   Det er i hvertfald steder jeg selv nyder af være :-)

   Slet
 10. Hold da op, det virker som om, at du nyder livet for fulde drag. Jeg ville ønske, at det var mig, der havde en have, jeg kunne tilbringe min fritid i. Det må være så skønt så skønt!

  SvarSlet
  Svar
  1. Du kan tro jeg nyder min have Tina :-) Jeg tilbringer så mange timer som muligt derude. Der er der jeg finder ro, inspiration og får fornyet energi.
   Jeg har selv boet hvor jeg ikke havde have, det er næsten ikke til at undvære når man har prøvet hvad det vil sige.
   Til gengæld har jeg så lavet de små altaner jeg har haft til små oaser.
   På forhåbentlig gensyn :-)
   Marianne.

   Slet