fredag den 20. september 2013

Trærodsbedet, og lidt Spørge Jørgen.

I går havde vi faktisk et helt hæderligt vejr, så jeg tog røjserne på og gik ud og fandt mine redskaber.

Aftenen før havde jeg ligget i min seng, og tænkt på hvordan jeg ville rokerer rundt på planterne i Trærodsbedet.
Som jeg allerede skrev i et tidligere indlæg, så skulle min Geranium phaeum "Samobor" deles. Det var besluttet.


Geranium phaeum "Samobor", bundet op med snor så jeg kunne se noget.

Som du kan se trængte min Geranium til at blive delt.
Her vil jeg lige sige til de af jer der ikke ved det, men planten er købt sidste år.
Den er bare vokset godt. Lige efter mit hoved.

Faktisk blev den plante, du ser på billedet, delt op i 6 planter.
Nogle af planterne kom op på den store skråning, hvor de næste år kan få lov at smide frø. For jeg var nemlig ikke klar over at de kan frøformeres, så jeg klippede næsten alle blomsterstandene af, da den var afblomstret. øv. Men så ved jeg det til næste år.
-Som konsekvens af mine fejltagelser har jeg simpelthen lavet en "bog" over de Geranium jeg har, hvilke der kan frøformeres og hvilke der kun kan formeres ved deling. Så gør jeg forhåbentlig ikke den fejl mere (Ikke ved den´ i hvertfald, måske ved en af de andre...)  ;-D

Nå men det var lige et sidespring.
Som jeg skrev, så blev nogle af dem plantet oppe på den store skråning. De fylder selvfølgelig ikke så meget endnu, men regner med de allerede har en fin størrelse næste år ved denne tid.

Som du kan se, så har jeg plantet en af dem
 oppe på toppen af den store skråning.
Den hænger lidt med ørerne med det var lige til den fik en tår vand.


Den ene af mine Geranium macculatum "Espresso", som har rødt løv blev også delt.
Og så lugede jeg ellers, rokerede rundt med planterne, fik plantet nogle små Studenternelliker til at fylde ud i bedet, sat nogle Påskeliljeløg, Narcissus "Spellbinder" og "Dutch Master", så der er noget godt at kigge på til foråret, og lagt et lag kompostjord ud.

Men her har jeg lige brug for et godt råd !!!
Jeg har jo hørt man skal lægge et godt lag ud, men skal det ikke arbejdes ned i jorden ?, eller gør regnormene og dyrene det for mig ? Jeg er jo ret bange for at det skal svide mine planter. For jeg ved ikke hvor "stærkt" det er.
Det er en bunke der blev "sluttet af" sidste år, hvor jeg startede på en ny kompostbunke, så det skulle jo være godt omsat nu skulle man tro.
Jeg brugte noget i min køkkenhaven i foråret, planterne har groet som fik de penge for det. Men der arbejdede jeg det ind i jorden. Men det jeg bruger nu har jo ligget ca. ½ år længere. Hvad ville du gøre ?

Nu ser Trærodsbedet sådan ud.Du får lige et par billeder der ligner hinanden.... jeg kunne ikke beslutte mig for hvilket et der var bedst ;-D Lidt fisk er man vel.


Som du kan se forsøger jeg mig nu med sten, hvor jeg har skrevet plantenavnet på.
 
I år forsøger jeg mig med sten med skrift på, som "planteskilte". Jeg har nemlig erfaring med at planteskilte af træ, lynhurtigt går til. Planteskilte i plastic, der forsvinder skriften på, og de er dælme grimme!, hvis jeg må være så fri på min egen blog.


Nu havde lykken jo været stor, hvis jeg havde været færdig med bedet...
det er jeg desværre ikke endnu.

Nu mangler jeg "kun" ca. 4 x så meget som det jeg allerede har´ ordnet. Heldigvis tegner det til at blive endnu en god havedag. Og når jeg tager det i ganske små bidder, som jeg har gjort de sidste par dage, så går det nogenlunde, med kadaveret.
I de pauser jeg holdt, gik jeg en runde med kameraet.
Der er stadig Hosta der blomstrer, og hold op de er altså smukke. Forstår simpelthen ikke dem, der kan få sig selv til at klippe dem af;


Hostablomst.Hostablomst.Prøv lige et se en smuksak. Den kan man da ikke få sig selv til at klippe af.
Men der er også andet der blomstrer.


Sct.Hansurt, og Geranium "Rozanne" i baggrunden.Den lille skråning over mod naboen.Hortensia, der startede med at være hvid,
købt i Rema 1000 til 39 kr. for en mdr. siden.Nåe ja, nogle af mine Stolte Kavalerer har rejst sig igen, efter den haglbyge
vi fik forleden dag.Lamium maculatum, med de brogede blade og lilla blomster, og pink Nellike.Stolte Kavalerer, Cosmos.

Og så leger jeg lige Spørge Jørgen igen.
Hvad er det her der har sået sig i min have ? ER det en Lammøre eller ? Jeg er ikke helt sikker, de ser måske lidt anderledes ud.... eller..... ja min hukommelse er ikke helt hvad den har været. Men hvis det er en Lammeøre får den lov at blive, ellers skal den væk (med mindre det er noget helt vild flot)


Er dette en Lammeøre ? Eller ??? synes måske bladene ser anderledes ud....

Nu skal der først drikkes kaffe og så skal jeg i haven.
Ha´ en rigtig dejlig dag.
Hygge fra Mamse :-)

Dagens spørgsmål; Kompost skal jeg arbejde det ned i jorden eller skal jeg bare lade det ligge ?
                               Planten der er dukket op, ER det en Lammeøre ? eller ?

                               Svar modtages gerne fra alle havenisser og nørder :-D


Efter en dag i haven er man da totalt flad....

14 kommentarer:

 1. Jeg har også været igang med at dele og flytte rundt, og det er så dejligt når det er gjort... gratis planter ;o)
  Det er en rigtig go idé med plantenavne på sten, jeg har også selv overvejet det, men er ikke kommet så langt endnu :o)
  Jeg må indrømme at nogle hostablomster bliver forholdsvis hurtigt klippet af her, men ellers får de da lov at sidde, for de er da søde.
  Spørgsmålet om kompost kan jeg desværre ikke hjælpe dig med, jeg laver ikke selv kompost...
  Jeg tror ikke at det er en lammeøre du viser, den har vist ikke så store blade. Jeg vil gætte på ukrudt - uden at vide noget som helst om det - og tilgiv mig hvis det er forkert... hæ hæ ;o)

  Ha en go aften...

  SvarSlet
  Svar
  1. Nu må vi se om det jeg har skrevet på stenene holder til vind og vejr, ellers ved jeg ski næsten ikke hvad man skal finde på af planteskilte, der kan holde.
   Ang. den der lådne plante jeg har spurgt om navn på, mener at mindes at Lammeørernes blade er noget smallere ? Spændt på hvad andre skriver, ellers må jeg ty til en haveside på Facebook ;-D
   Tak, ind til videre er aftenen stille og rolig :-D

   Slet
 2. Hej Marianne
  Ja mig er der heller ikke hjælp fra. Jeg har ingen kompost, men umiddelbart vil jeg sige, at du skal lade det ligge ovenpå jorden, men kun hvad jeg tror.
  Jeg tænker lidt på digitalis med hensyn til bladenes form, men den måde de nye skud kommer op ligner lammeøres, så ved det ikke. Jeg ville lade den stå og vente og se, hvad der sker. Mon ikke den hurtigt kan graves op.
  Jeg kan også godt lide hostablomsterne, de får lov at sidde hos mig, så kan jeg altid samle frø, hvis jeg har lyst til det.
  Har du prøvet om blomsten dufter, nogen af den dufter fantastisk.
  Knus Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er helt i orden Lisbeth :-) Tror jeg lader komposten ligge, så må jeg se hvad der sker.
   Nu har jeg prøvet at Google og sammenligne med min plante, og selv om jeg umiddelbart syntes bladene er for store/brede til at kunne være en Lammeøre, så findes der en der ligner nøjagtig den jeg har på billedet. Den har nemlig lidt større blade end på en alm. Lammeøre. Den hedder "Big Ear". Så den får lige lov at stå lidt endnu ;-) Det kunne være rigtig skønt hvis det er den.
   Nej jeg har faktisk ikke prøvet at dufte til mine Hostablomster endnu, det må jeg lige prøve :-D
   Knus Marianne.

   Slet
 3. Hvor ser der godt ud i trærodsbedet. Den ukendte plante er det ikke bare sådan et ganske almindeligt Kongelys ?

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Sussi, men det er vist kun den ene/de få m2. ;-D resten af bedet ligner noget der er løwn :-D ha ha... men jeg skal nok få det ordnet, det tager bare lidt tid.
   Ja jeg aner det ikke(hvilken plante den ukendte er), men som jeg lige skrev til Lisbeth, så har jeg prøvet at Google, og den ligner totalt meget en Lammeøre "Big Ear" (jeg anede faktisk ikke der fandtes flere slags). En almindelig lammeøre har lidt mindre og smallere blade, men Kongelys ? ja nu skulle jeg jo næsten lade den gro bare for at se hvad det er. Pokkers der er så lang tid til næste år ikke :-D

   Slet
  2. Filtbladet Kongelys. Får gule blomster :O)

   Jeg smider som regelen kompost ud på jorden som jorddække. Det er ikke så vigtigt at vende det ned i jorden. Når det er frisk stald gødning er det en anden snak :O)

   Slet
  3. Nu har jeg lige googlet planten, og ja det ligner sørme... Susanne nu er jeg simpelthen NØD til at lade den være, så jeg kan se HVAD pokker det er :-D Kan vi ikke lige spole tiden frem så jeg kan se den (så slipper vi også for vinteren, og kan gå direkte til en ny havesæson ;-D )
   Super godt Susanne, det mente jeg nemlig nok ang. kompost at man lægger et godt lag ud.
   Tusind tak, håber du har det godt :-)
   Du kan godt huske de Hostafrø jeg fik af dig for et par år siden ikke ? Den første Hosta har blomstret her i år :-D Nåååå den var bare så nuttet. Sjov så stor forskel der er på størrelsen på bladene, af de Hosta jeg såede.
   Knus Marianne.

   Slet
 4. Hej Marianne.Dejligt at vejret er med os så vi kan få delt vores planter og flyttet lidt rundt på dem.Dit træbed ser rigtig godt ud.
  Har selv været rundt i haven og delt og gravet planter op til plantemarkedet i Lyngby på søndag.Håber der kommer rigtig mange bloggere.......i foråret var vi 10 det mødtes.
  Jeg synes nu ikke det ligner en lammeøre......men måske er der nogle der er klogere end mig.
  Smart ide med navneskilte på sten.....hvis man husker at bruge en permanent tuch.God weekend til dig knus Jette

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja Jette, det er faktisk perfekt havevejr i disse dage. Jeg skulle også have været i haven i dag, men jeg nåede ikke længere end at få handlet ind, og stillet varer på plads. Men i morgen skal jeg helt sikkert i haven.
   Det lyder ellers hyggeligt med plantemarked, men Lyngby er godt nok lidt langt væk for mig desværre. Så bliver det spændende at høre om hvor meget du har med hjem igen af planter ;-D
   Ha ha ja jeg har sørme tjekket, at tuschen er permanent :-D
   Du må også have en rigtig god weekend, og god tur på søndag.
   Knus Marianne.

   Slet
 5. Jeg vill nok være lidt sparsom med kompostjorden, da der er meget krudt i den og rent faktisk kan brænde planterne af. Så lidt men godt og så arbejde det ned i jorden så godt du kan.
  Den plante du viser må være den almindelige kongelys. Den får et spir med gule blomster, det er jeg næsten sikker på. De kommer også af og til i min have. Jeg tror det er fuglene, der spiser frøene og så klatter dem ud igen.

  SvarSlet
  Svar
  1. Dejligt at se et "arbejdsindlæg fra dig, Mamse-navnesøs. Jeg nikker med om alm. Kongelys. Den bliver op til 2 meter høj, hvis du gøder den mere. Den er meget smuk, men skal stå et sted, hvor den statelige plante kan tage sig smukt ud.

   Slet
  2. Nu må vi se Bente og Marianne, jeg har besluttet at frede planten, for at se HVAD det er (nysgerrigheden er STOR her :-D )og om det er en Lammeøre "Big Ear" eller en kongelys, så passer de(n) godt ind i farverne i bedet.
   Ih altså, hvor kan sådan en plante sætte mange tanker i gang. Den må være kommet ind med noget af det jord vi fik kørt på da vi fik planet haven ud for 2 år siden. Lige netop i den ende af bedet, er der dukket flere planter op i årets løb, som jeg intet kender til.
   Hygge og go´ søndag til jer begge to :-)
   Knus Marianne.

   Slet
 6. Very interesting blog. A lot of blogs I see these days don't really provide anything that attract others, but I'm most definitely interested in this one. Just thought that I would post and let you know.

  SvarSlet