tirsdag den 11. september 2012

En rigtig have.


I søndags da det var havens dag, tog Morten og jeg en tur på vores lokale planteskole i Kjellerup.
Da jeg jo endelig langt om længe er blevet HELT færdig, med at fjerne ukrudt på den store skråning, skulle jeg bruge nogle buske.
Det er ikke tilfældigt, hvad jeg har valgt. Det blev allerede planlagt i vinters da jeg sad og tegnede havetegninger, og skulle finde ud af, hvordan haven skulle tage sig ud.
Vi var heldige de havde, hvad vi skulle bruge, til fornuftige priser. Den ene busk er oven i købet rigtig flot stor, så det allerede ser ud af noget.
Så her er mine valg;


Uægte Jasmin med fyldte blomster, Philadelphus "Schneesturm".

Uægte Jasmin med fyldte blomster, Philadelphus "Schneesturm".
Billede lånt på nettet.


Dronningebusk, Kolkwitzia Kelkas. Den ser nu ikke ud af så meget, men den skal bare have lidt tid.


Duftsnebolle, Viburnum xburkwoodii. Stor flot busk. (Jeg skal lige have fjernet planteskiltet) ;-D
Da vi kom hjem gik jeg i haven med det samme, og fik ordnet noget mere. Men til sidst var jeg så smadret, at jeg måtte gå ind. Selv om jeg manglede at få den sidste busk i jorden. Men jeg kunne simpelthen ikke mere.

Da jeg stod op i går kunne jeg godt mærke jeg var gået til den dagen før i haven. Men nu var "målet" i sigte, så jeg skulle bare i haven igen.
Så i går fik den en sidste skalle ;-D Og jeg skal hilse og sige det er noget der kan ses. Både på mig, men i særdeleshed på haven.
Tænk engang, nu har vi en have, altså noget vi kan kalde en rigtig have :-D


Den store skråning. Spaden og greben viser hvor op/nedgangen skal være til køkkenhaven.
Der mangle stadig noget bunddække imellem buskene, en stenkant forneden, og en sti op til køkkenhaven.
Med stien op til køkkenhaven har jeg fået alletiders ide´. Men det må lige vente indtil jeg har ordnet oppe i køkkenhaven. (Den er totalt fyldt med lårhøj ukrudt.) Det´bliver bare godt, stien altså ;-D (Glæder mig som et lille barn til jeg kan komme i gang.)

Udover at jeg fik den store skråning færdig, fik jeg også plantet ca. 15 Geranier, 5 store Hostaer, 2 Skt.Hansurt, 3 Hebe And "Variegata", og 2 Sommerfuglebuske....tror vist det var det hele. Også fik jeg kørt noget mere jord hen på den lille skråning.
Så nu ser den lille skråning, og bedet langs hækken sådan ud;


Den lille skråning (med de hæslige gule Chrysantemum), og bedet langs hækken.
Det lille bed langs hækken, mangle også stadig en stenkant. Stenkanterne der mangler behøver jeg hjælp til, så håber jeg kan få min yngste søn herud og hjælpe mig en dag.
I bedet op mod hækken fjernede jeg forresten også alle de Blomsterkarse, der har stået her i sommer. (I øvrigt rigtig god midlertidig bunddække.) Jeg syntes lige i skal se nogle af de Hostaer jeg har plantet. (De er købt i Løvbjerg.)


Den mindste fine Hosta.


Nogle af de andre Hostaer.


Nogle flere Hostaer (til venstre for Duftstien.)
Jo forresten så fandt jeg da lige ud af, at ikke alle Sommerfuglebuskene er "Ile de France", der er sørme også en "Impire Blue" imellem. Den er lidt mørkere, og større i blomsterklasen end "Ile de France".


Sommerfuglebusk, "Impire Blue".


Sommerfuglebusk, "Ile de France".

Jeg kom lige i tanke om at jeg faktisk har et billede der viser den store skråning, set oppe fra  terrassetrappen, godt nok inden jeg var færdig med at plante alle planterne jeg har nævnt. Men så kan du få en ide´om, hvordan der ser ud nu.

Et kig fra terrassetrappen, hen langs den store skråning, og Trærodsbedet (til højre).
Inden jeg var færdig med at plante alle planterne jeg har nævnt.
Til venstre kan du lige ane, hvad jeg snart skal i gang med. Det er virkelig en gyser uden lige. Men den gider jeg ikke bekymre mig om i dag.
I dag skal jeg bare slappe af, og nyde alt det jeg har nået i haven de sidste par dage. Skroget trænger til hvile ;-D

Ha´en rigtig dejlig dag.
Hygge fra Mamse.

ps. Velkommen til de nye læsere :-D

21 kommentarer:

 1. Ja nu ligner det en rigtig have, det ser så fint ud Marianne. Det er også nogle gode buske, du har valgt til skrænten. Dronningebusken bliver meget stor, men det varer lige et par år, sikkert også inden den blomstrer. Duftsnebollen er uundværlig i haven.
  Du har gjort et godt stykke arbejde, så skroget har fortjent en hvile en dag eller to :o)
  Hyg dig med en god bog, måske får du oven i købet regn, det vil jo være super.
  Knus Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja tænk engang Lisbeth, for 7 mdr. siden var der ikke en plante omme i haven, med undtagelse af hækken. Helt ufatteligt.
   Det er med vilje jeg har valgt "Dronningebusken", og den "Uægte Jasmin" som også kan bliver meget stor. (Der er sørme mening med galskaben) ;-D ha ha....
   Vi har haft indtil flere regnbyger i dag. Det passer mig fint, nu jeg har plantet så mange nye planter.
   Jeg ligger og hygger mig på sofaneseren med en god film, og kaffe :-D Så det bliver ikke meget bedre. Bagefter skal jeg i gang med den seneste bog af Karin Slaughter "Dybt fald" (Jeg har læst de 7 tidligere.)
   Knus Marianne.

   Slet
  2. Ja det er utroligt, så hurtigt det kan vokse til. Men nu har I også købt rigtig meget til haven og skrænten.
   Jeg er ikke i tvivl om, at du har fuldstændig styr på det du har købt, jeg kigger også på nettet for at se, hvor store planterne bliver, og hvor de kan lide at stå.
   Jeg får en del planter ved Staudestedet, når vi kommer til Århus på søndag, så jeg har også siddet her og hygget mig med at finde ud af, hvor de skulle stå.
   Hygge hejsa med film, kaffe og Karin Slaughter :o)

   Slet
 2. Hej Marianne hvor du dog har slidt for den skråning så det er velfortjent og lige ta`en slapper inden næste hurdel.
  Den skal nok blive smukt, kan de godt holde sig med vand planterne altså, når de står skrå spørger måske lidt dumt men jeg har ingen skråning.

  Hilsen helle som også slapper den idag ( det regner)

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja du kan tro Helle, jeg kan mærke jeg har slidt i det :-D Så det er hårdt tiltrængt, med en slap-a-dag.
   Det går fint med at holde planterne med vand. Buskene har jeg plantet på en "hylde" jeg laver ind i skråningen, så vandet ikke render af. (Så der er vandret der hvor planten er sat i.) Helle, der findes ikke dumme spørgsmål :-D Da jeg skulle starte med at beplante skråningen var det også et af mine store spørgsmål, men da der ingen var til at hjælpe måtte jeg jo selv finde ud af noget.
   I foråret da vi rejste til Güllük i Tyrkiet, (som ligger i et meget kuperet terræn) kunne jeg se, at deres træer, og buske på bakkeskråningerne var plantet som jeg havde gjort derhjemme, nemlig på en "hylde" ind i bakken :-D Så helt tosset var det ikke det jeg havde fundet på.
   Her regner det også ind imellem. Det er godt til alle mine nyplantet planter.
   Fornuftigt du også tager en slapper i dag :-D

   Slet
 3. Hej Marianne.Sikke flittig du har været,så du fortjener en pause.Det bliver rigtigt flot når det vokser til,og du får lavet stien op til køkkenhaven.Jeg er selv igang med at plante et nyt bed til,men måtte gå ind for regnen.Har lige været på besøg i det Jyske og fik besøgt Lille Malunds dejlige have,og også handlet en del.(se mit indlæg)Uægte jasmin og dronningebusk er to dejlige buske,og hosta er en af min ynglingsplanter.Har dem overalt.
  Rigtig god dag Jette

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg tror også det bliver rigtig godt når det gror til ude i haven. Så er det bare med at have tålmodighed ;-D
   Det lyder hyggeligt med dine besøg og indkøb :-D Der findes ikke ret mange ting der kan slå det, at skulle beplante et nyt bed. Det er så spændende.
   Jeg må fluks ind og se dit indlæg ;-D
   Du må have en rigtig god dag i haven Jette :-D

   Slet
 4. Jeg bliver helt forpustet af at læse dit indlæg, men kan levende sætte mig ind i din planteeufori. Jeg kan ikke lade være med at sammenligne os havefolk med små børn i sandkassen. Vi har skabertrang og kreativitet til fælles.

  SvarSlet
  Svar
  1. Jamen Marie, du kan også tro jeg har været forpustet de sidste par dage ;-D Det må være godt for kondien ha ha.... :-D
   Du har ret, vi er lidt som små børn, os havetosser.
   Når vi kommer ind i en butik, der handler med planter eller havetilbehør, suser vi straks derover, som børn ville gøre i en butik med legetøj, eller slik. Vi ved lige præcis, hvilken "leg" vil vil bruge det til :-D
   Når vi kommer ind har vi røde kinder og stjerner i øjnene af glæde over vores gode "leg". Så sammenligningen med børn er helt rigtig :-D

   Slet
 5. Tak spids. Du har været effektiv! Og, fået dig et rigtig dufthjørne :-).

  /Birgitte

  SvarSlet
  Svar
  1. Jep jeg er effektiv når det ta´r mig ;-D Men hold da shit mand jeg er smadret i dag :-D ha ha... men det klarer jeg også bare tanken om, at haven er blevet så godt hjælper :-D ha ha...

   Slet
 6. Hold nu op, hvor har du bare fået lavet meget!....det ser bare SÅ godt ud :) uægte Jasmin har også fundet vej ind i vores have...den er altså skøn :) Elsker den effekt dit kastanjehegn giver som afgrænsning imellem urtehave og bed... :))

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja jeg er også ret godt tilfreds, med det jeg har fået ordnet.
   Elsker også mit kastanjehegn, men det krævede "sin kvinde", at få Morten overbevist om, hvor godt det ville tage sig ud ;-D Ideén er jo at der med tiden skal gro Clematis på hegnet, og roser skal titte frem fra bedet oppe ved køkkenhaven. Kan lige forestille mig, hvor godt det bliver :-D

   Slet
 7. Wauh, kan allerede forestille mig hvordan trappen virkeligt kommer til at sætte trumf på skråningen og køkkenhaven. Er helt tosset med kastanjehegn...
  Hilsen Susanne

  SvarSlet
  Svar
  1. Jae Susanne, det bliver nu ikke en trappe, der skal laves. Det skal være en "opkørsel" som jeg kan bruge når jeg skal have min havekærre med mig ;-D
   Men den skal laves med et "twist" så det kommer til at se super godt ud ;-D

   Slet
 8. Hej Marianne, jeg var da lige kommet helt bagud på din blog, så jeg tog lige et tilbageblik, og hold da helt fast pigebarn, hvor har du været flittig ;o). Det er blevet kanon godt på skråningen. Det bliver spændende at følge den og alt det du har fået plantet ved hækken til næste sommer, godt gået søde ;o)

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Heidi :-D
   Kender godt det når man kommer bagefter med en blog. Så er det med lige at få indhentet det man er gået glip af ;-D
   Skråningen skal nok ende med at blive helt god. Nu har jeg indkøbt blomsterløg i rå mængder som skal på skråningen ;-D Så foråret tegner også til at blive farverig :-D

   Slet
 9. Hold da op hvor bliver det flot, og hvor er du flittig....

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Susanne, ja det skal nok ende med at blive helt godt :-D

   Slet
 10. Marianne! Det bliver da bare SÅ flot! Der er godt nok sket meget siden sidst! Du er sej....

  Knus Mia

  SvarSlet
 11. Taaaak Mia ;-D Ja her sker da lidt :-D
  Knus

  SvarSlet