søndag den 6. januar 2013

Godt nytår, og tilbageblik


                    Jeg vil gerne ønske jer alle et rigtig godt og lykkebringende nytår.
                                       Håber i alle kom godt ind i det nye år.

Ej hvad er nu det! kan man ikke længere uploade et billede fra ens computer? Jeg ville ellers have vist det pynt jeg har lavet til vores bagdør :-/

Nå skidt med det, det må jeg lige finde ud af senere.
Jeg lovede jer jo for nogle mdr. siden at jeg ville vise billeder fra året der gik, og dem kan jeg vise ;-)

Tænk engang da jeg startede bloggen for nøjagtig et´ år siden (i går) så "haven" ikke ud af meget.
Der var bar jord stort set over alt. Og foran mig lå TIMER med hårdt arbejde, for at få bare nogenlunde styr på haven inden den overhalede mig inden om med ukrudt.


Til højre ses den store trærod, der blev starten på mit "Trærodsbed".


D. 19-8-12. Så Trærodsbedet sådan ud. (Lidt for hvidt/gult.)
Stedet der skulle blive vores Frugthave, og køkkenhave.
Så kom der kastanjehegn op, og jeg fik inddelt haven i rum.
Planterne er begyndt at komme i jorden i Frugthaven.

Hold nu op når jeg ser billederne forstår jeg godt jeg har være så træt her i vinter. Jeg har været drænet totalt for energi, men nu er den heldigvis ved at vende tilbage.Tænk engang det der så ud som billedet oven over, kom sidst på sommeren til at se ud som billedet forneden;Nu vil jeg vise lidt billeder fra haven som den så ud sidst på sommeren.


Staudebedet oppe i Frugthaven.
Staudebedet i Frugthaven.
På den store skråning, som var noget af det sidste jeg lavede, satte jeg bl.a.
de store Hortensiaer jeg have haft stående udenfor bagdøren, hele sommeren.
Den lille skråning, og til højre kan man ane "Duftstien" der går igennem
Trærodsbedet.
"Duftstien" er lavet i Trærodsbedet bl.a. for at man har et sted at gå når man skal klippe hæk.


Lilje, "Renoir".

Rose, "Romanze".
Rose, "Rosendal"
Lilje, "Asiatic White".Rhododendron hybrid.

Rhododendron, "Roseum".Dværg Rhododendron. Enten er det "Azurika" eller "Saint Merryn".
De ligner hinanden til forveksling, og jeg har begge typer.
Når jeg kigger billederne er det ufatteligt, hvor meget et´ menneske kan klare, på trods af en dårlig ryg, og skrantende helbred. Et skrog udstyret med; ideér, fantasi, gå-på-mod, stædighed, optimisme, TID, energi, (og ikke mindst smertestillende midler.) :-D
Det eneste jeg har fået hjælp til er, at hamre stolperne i til mit Kastanjehegn, lave græsplæne, og stensætningen ved den lille skråning. Ellers har Mamse her selv klaret det ;-)
Jeg klager ikke, men i år satser jeg på at kunne nyde haven lidt mere, uden det hele går op i hårdt arbejde. Dog venter der stadig en stor udfordring, og det er at få gang i køkkenhaven. I år skal det være.
Lige nu går jeg og glæder mig til det her;Vintergækkerne.
 
 


Smukke små æbleblomster.
De små fine Iris Reticulata.
Håber de alle kommer igen.
Især glæder jeg mig til at se hvordan den store skråning kommer til at se ud her til foråret, for der har jeg lagt næsten 200 stk. blandede Tulipanløg.

Ha´en rigtig god søndag.
På forhåbentlig snarlig gensyn.
Hygge fra Mamse.

ps. Selv om jeg ikke har skrevet indlæg de sidste par mdr. har jeg været inde og læse jeres smukke livsbekræftende blogge.


Lige et sidste solskins billede. Det trænger vi vist alle til.

38 kommentarer:

 1. Sikke en dejlig overraskelse at se din blog dukke op. Du har tydeligvis specielt god grund til at se tilbage på 2012 med tilfredshed.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja Marie, når jeg sådan sidder og kigger på billederne er jeg også godt tilfreds. Der skal selvfølgelig lige laves lidt små justeringer, men det må lige vente. Tror bare i år skal bruges på at få styr på den sidste jeg ikke nåede sidste år, også NYDE :-D

   Slet
 2. Dejligt at høre fra dig igen :) Du ønskes også et godt og lykkebringende nyt(have)år :-)

  Hold op hver er der sket meget på det sidste år. Og det er imponerende, at du selv har lavet det hele trods et skrantende helbred. Tillykke med et stort og flot stykke arbejde :-) Og i den kommende sæson, kommer det hele til at stå endnu flottere - der er noget at glæde sig til.

  Men kender jeg os godt, så kan vi slet ikke lade være med at knokle ude i haven. Der er altid noget der "lige skal ændres" eller "lige kan udvides" eller "lige kan tilføjes". For ofte er det jo den kreative proces og de visuelle billeder, der er drivkraften bag vores havepassion. Men du har de store linier og det hårde knoklearbejde overstået, så det bliver forhåbenligt mindre krævende opgaver, som du kan sysle med i det kommende år.

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Susanne :-)
   Glæder mig til at nyde, ha ha ja og til at luge!!! ;-) og komme i haveflow :-D
   Intet slår det at nusse rundt og pille lidt ukrudt hist og her, også lige pludselig opdage noget man ikke lige havde lagt mærke til :-)
   Hvis jeg skulle komme til at mangel opgaver, har jeg allerede nye ideér på beddning :-D

   Slet
 3. hej Marianne .Hvor er det dejligt at høre fra dig igen.Og sikke en imponerende kavalkade du viser fra det sidste år.Godt gået siger jeg bare.Jeg håber da også at den ny sæson bliver lidt lettere for dig,så du også får tid til at nyde din dejlige have og drivhus.
  Rigtig god søndag til dig knus Jette

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja Jette håber da helt sikkert det bliver lidt nemmere i år. Det bliver skønt at kunne gå ud uden absolut, at skulle have arbejdstøjet på altid :-D

   Slet
 4. Hej Marianne:-) Godt at se noget fra dig igen og godt Nytår til dig også. Der er sandelig også sket noget i din have sidste år, og her er det jo godt at have bloggen, når man tænker tilbage, for man kan ikke altid selv huske hvor meget haven egenligt forvandles i løbet af et år.
  Kh Bente

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Bente :-)
   Du har helt ret, det er skønt at kunne gå ind på sin blog og se hvordan der så ud for nøjagtig et år siden. Man kan ski godt blive overrasket ;-) Godt man har havebillederne der kan minde en´ om hvor meget man egentlig har nået, hvis hukommelsen svigter :-D

   Slet
 5. Jeg er målløs, simpelthen!
  Har ikke tidligere været forbi, men sidder og stirre på dine billeder og forstår ikke detter er overkommet på så kort tid. Du er vist ikke bare sej og stædig, men også noget så havekløgtig og -dygtig!
  Tror din krop har nydt vinteren og mon ikke ryggen med en langsom opstart vil kunne lide at komme i haven igen? Og jo jeg kender til dette problem og ved af (bitter) erfaring, at gør man havearbejdet uden overanstrengelse, men blot anstrengelse, ja så kan det give gode resultater:0). Men det er jo lige det med ikke at lade sig rive med og glemme alle de røde lamper der blinker mere end tivoli i julehumør...

  Men dejlig søndag og mange hilsner fra
  Katinka

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Katinka (sikke dog et sødt navn) :-)
   Jamen du skal da være så velkommen til at kigge med en anden god gang.
   Havekløgt/dygtig? Hvor er du sød :-D Jeg tror bare, at jeg har planlagt mit arbejde godt. Og det jeg ikke allerede vidste har jeg læst mig til.
   Du kan tro ryggen har haft godt af at hvile her i vinter. Jeg kan se du kender det, at blive revet med, og glemme at man burde holde en pause, eller holde for den dag. Men som jeg siger, så har man da hygget sig så længe det varede ;-) Man kan lige som også bedre acceptere at man får smerter når man har hygget sig med det man har været ved.
   Der er visse ting jeg vælger at gøre her i livet selv om jeg godt ved at jeg får flere smerter af det. En af tingene er havearbejde.
   Mange tak for kommentaren Katinka, kig ind en anden gang :-D
   Hygge fra Marianne.

   Slet
 6. Søde Mamse... du har da hermed bevist at man kan hvad man vil, det er helt utroligt hvor stor en forandring der er sket med jeres have fra ingenting til et frodigt havelandskab med mange fine elementer. Du må virkelig være godt tilfreds med arbejdet og love dig selv at knokle lidt mindre i år. Glædeligt nytår med masser af nydelse fra Ulla

  SvarSlet
  Svar
  1. Mange tak Ulla :-)
   Ja i år skal havearbejdet foregå i et helt andet tempo. Der skal være tid til at NYDE. Også skal der selvfølgelig lige laves lidt små justeringer.
   Men køkkenhaven vil jeg have gang i. Det er det første store projekt. Men derefter skal der nusses, og nydes have :-D

   Slet
 7. Godt nytår til dig Marianne og tusind tak for frøene :))
  Det er jo fuldstændig fantastisk, hvad du har præsteret i det forløbne år...sikke en skøn oase du har skabt på kort tid - trods modgang....jeg er imponeret!!....Håber du får masser af tid og solskinstimer til rigtig at nyde den..... :))
  Mange hilsner fra Rikke....

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Rikke, mange tak og velbekomme :-)
   Ja nu har jeg jo set billeder af din/jeres have og du er sørme da også gået til den ;-) Godt du har en handyman der kan hjælpe dig med dine ideér.
   Jeg er altså helt vild med dit orangeri/vinterstue, det har i ski klaret godt, ja og jeres stenbelægniger.
   Som jeg har´sagt til Annie, så er du velkommen til at søge venskab med mig på Facebook. Vi er jo lidt i "familie" med hinanden på en eller anden måde :-D ha ha...
   Hygge fra Marianne :-)

   Slet
 8. Godt nytår Marianne :O)

  Fantastiske før og efter billeder. Der er blevet arbejdet igennem må man sige.

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Susanne :-)
   Ja lige pludselig går det op for en´hvor meget man egentlig har nået. Og at det nu "kun" er køkkenhaven, og små justeringer der skal laves. Ellers skal der nusses, pilles, duftes og nydes :-D

   Slet
 9. Godt nytår, sikke et dejligt indlæg.

  SvarSlet
 10. Også godt nytår til dig Mamse. Jeg skal da love for, at der er sket noget i din have, hvor er det blevet flot. Godt klaret af dig, jeg er imponeret over dig, og kan godt forstå, at du har været træt i vinter. Og se nu en masse nye bloggere der er kommet til, mens du har været væk, det er da dejligt.
  Vi glæder os alle over livstegn fra dig, heldigvis har jeg jo set dig på fb, så jeg ved du har været med mere eller mindre. Og det væsentligste, du er i live :)
  Knus Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Lisbeth :-)
   Ja der var da ellers et tidspunkt, hvor jeg ikke var så sød ved mig selv, for jeg syntes jo ikke jeg havde nået det jeg ville!!! Men så har jeg da heldigvis billederne der kunne få mig ned på jorden igen, og minde mig om, at jeg da vist godt kan være tilfreds, med det jeg har nået :-)
   Du har ret Lisbeth, jeg har set der er kommet flere bloggere til. De gør det også godt de nye.
   Ha ha ja du, jeg er i høj grad i live, var bare gået lidt i vinterhi ;-)
   Knus Marianne.

   Slet
 11. Hej Marianne. Også et stort ønske om et godt nytår og hvor er det dejligt, at du har skrevet dette indlæg. Jeg har tænkt lidt over, om du mon havde nedlagt din blog, men jo større blev glæden over at alle dine fine billeder. Jeg synes også, at det er ufatteligt hvad du har præsteret sidste år. Jeg tror din have bliver endnu flottere i år, når det hele bliver lidt mere etableret.

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Birgitte, nej bloggen er ikke nedlagt. Jeg var bare gået i vinterhi ;-)
   Glæder mig også til at se, hvordan haven udvikler sig i år. Det er altid spændende, at se de følgende år efter man har lavet noget nyt, hvordan det arter sig.
   Der er allerede noget der skal justeres, men det er ikke noget der haster.

   Slet
 12. Godt nytår til dig :-)
  Det er superflot det du har klaret, på trods af et helbred der ikke er helt i top. Man kan nå langt med viljen og små bidder af gangen. Hvor er det godt, at du kæmper for det du har lyst til :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Vivi :-)
   Ja man kan nå langt med stædighed, og viljen til at gøre det der skal gøres. Hvad er det man siger, lysten driver værket. Det kan der være noget om :-)

   Slet
 13. Hvor der er en vilje er der en vej, siger man og det har du da bevist. Sikke en masse, der er sket i din have i år! Man bliver jo helt stakåndet! Godt gået Marianne og et godt nytår til dig!

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Bente :-)
   Du har ret, hvor der er vilje er der en vej. Man skal bare finde sin egen måde at gøre det på, så kan det godt lykkedes :-)

   Slet
 14. Jamen der har vi jo Mamse igen... dejligt :o)
  Det er helt utroligt hvad du har udrettet på et år, det kan du godt være stolt af. Du har fået sådan en dejlig have, og det er så spændende at følge dig og dine haveprojekter :o)

  Ha en go aften...

  SvarSlet
  Svar
  1. Ha ha ja Bettina, jeg regner da med at indlæggene fra min blog bliver flere efterhånden som der bliver mere at skrive om når havesæsonen rigtig går i gang :-)
   Og der er allerede flere projekter i ærmet ;-) Men hvornår jeg går i gang med dem ved jeg ikke endnu. Lige nu vil jeg ikke stresse mig selv med mere end nødvendigt. En dag hvor det lige kommer over mig skal jeg nok løfte sløret for dem ;-)

   Slet
 15. Velkommen tilbage søde Marianne, du og dine skønne indlæg har været savnet ;o). Er du da helt vimmer hvor skete der bare meget i din have sidste år, jeg havde jo næsten helt glemt din jordhave, godt gået du er for sej ;o). Håber at både du og havenissen får brugt vinteren til atter at komme i topform ;o)

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Heidi, hvor er du sød :-)
   Ja der er godt nok sket meget i haven.... jeg havde selv lige glemt hvor BAR den var sidste år på samme tid.
   Havenissen er stadig syg, men i stadig bedring, heldigvis :-D
   Jeg er begyndt at træne for at komme lidt i form inden havesæsonen rigtigt starter ;-)
   (Hvis nogen er nysgerrig efter at vide hvad jeg træner; så træner jeg nogle Wii fit plus programmer.)

   Slet
 16. Hvor er der bare sket meget skønt I jeres have på et år.
  Godt gået og dejlige at følge jer og den fine have.
  Godt og lykkebringende 2013 til dig og dine.

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Anne :-D
   Glæder mig til haveåret 2013, som kun kan blive mere farvestrålende og fantastisk end sidste år :-)

   Slet
 17. Godt nytår!
  Hvor er det skønne billeder med den bare jord først, og dernæst et væld af blomster og grønne planter. Men jeg undrer mig over, hvordan du nu skal få tiden til at gå i 2013? Må jeg anbefale en liggestol, for det tror jeg, at du har fortjent.
  Jeg glæder mig især til dine hostaer kommer op i år. Jeg er så spændt på at se, hvordan den overvældende mængde hostaer kommer til at tage sig ud, og jeg er sikker på, at resultatet bliver skønt, og det vil muligvis give mig søvnløse nætter, hvor jeg overvejer, hvordan jeg mon skal få overtalt min mand til at opgive sin græsplæne, så jeg også kan få plads til et tilsvarende hostahav i min lille have :-)
  VH Nina

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Nina :-)
   Vi har sørme da en liggestol... den bliver nu ikke brugt ret meget ;-) Det er ikke fordi jeg ikke har forsøgt, men du kender det garanteret godt. Bedst som man ligger der og blomstre får man lige øje på "noget"... en fin lille blomst, et stykke ukrudt eller nowet :-D ha ha ja det var så det afslapning ;-)
   Jeg er nu ikke bange for at blive arbejdsløs, der ligger en million/milliard ukrudtsfrø i jorden der ligger og venter på at overliste mig ;-)
   Nu du nævner mine Hostaer, så GLÆDER jeg mig til at se hvad de kan præstere i år. Jeg elsker dem alle sammen.
   Mit råd til dig ang. din mand er, du skal udtænke en fidus så han tror han selv har fået ideén, med at få et Hostahav. Et rigtig godt argument er, at de er rigtig gode til at lukke af for lyset til ukrudtsfrøene. Ergo; mindre lugning= mere tid til ham :-D
   ps. Jeg vil gerne høre om det, hvis det lykkedes dig at "overtale" ham til at afgive noget af sin græsplæne.

   Slet
 18. Godt nytår til dig også. Super dejligt at høre fra dig igen, og jeg kan da udemærket forstå at du er helt udbrændt, for du har da godt nok fået udrettet mirakler, og det er jo simpelthen blevet så flot. Knus Susanne

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Susanne :-)
   Det er nu ikke fordi jeg ikke har fulgt med på bloggen, for jeg har da været inde og kigge engang imellem. Og der er da flere bl.a. dig som har været rigtige flittige med indlæg :-D Det er jo skønt når jeg ikke selv har kunnet finde energien til det.
   Ja nu må vi se hvordan det kommer til at se ud i år når det gror lidt mere til. Det er spændende.
   Nu da energien er begyndt at vende tilbage kan jeg mærke en kriblen i fingrene for at komme ud og "pille" i jorden :-D Meeeen jeg venter lige til det bliver lidt varmere.
   Tillykke med datteren, har jo set hun lige har haft fødselsdag. Det er ufatteligt, hvor tiden bliver af når man kigger på sine børn, synes jo lige de var så små.
   Knus Marianne.

   Slet
 19. Respekt Marianne !! Sikke dog et fantastisk arbejde du har fået udført, og så med dit helbred... Håber sandelig at du i år passer mere på dig selv, og nyder resultatet af dine anstrengelser. Det ser bare hammergodt ud !!
  VH Lena

  SvarSlet
  Svar
  1. Tusind tak Lena :-) Ja jeg må indrømme det har været noget af et arbejde!!! Men udover at det selvfølgelig har været dødhårdt, at sige andet ville være den største løgn. Men hold op hvor har jeg også hygget mig med det. I år har jeg bestemt, at det skal stå i nydningens tegn :-D (Så meget som det lader sig gøre) Så må der gerne snige sig nogle spændende projekter ind, hvis de kan gøres i små bidder. Og der har jeg selvfølgelig allerede nogle på tegnebrættet. Tror ikke lige jeg render tør for nye ideér lige med det første ;-)
   Glæder mig allerede til en havesæson der byder på andet end hårdt arbejde :-)
   Knus.....

   Slet