torsdag den 29. august 2013

Hjælp i haven.

Nå i dag er der sådan set flere ting jeg gerne vil fortælle/vise....

For det første så ved jeg, at der er flere her i blogland, der fik frostskader på deres Rhododendron efter den slemme, laaannnnggge  vinter vi havde.  Det havde jeg også.
Mit surbundsbed var ellers blevet så flot. Planterne var blevet rigtig store, så det var egentlig planen at nogle af dem skulle flyttes, da de var blevet lige lovligt store for bedet de står i.
Men pga. frostskaderne på mine planter besluttede jeg, at lade mine Rhododendron stå, og simpelthen klippe de grene af der var hårdest ramt.
Min havenisse var da liiiige ved at få en ny blodprop da han så hvor meget jeg klippede af, men jeg skyndte mig at berolige ham, ved at fortælle om den nyvækst der ville komme. Og nu er den her, nyvæksten :-D


Alt den nye vækst kan du se som det lysegrønne. Det er vild ikke :-D


Ja jeg havde klippet HELT ind til basis på de grene der var skadet, og det har lønnet sig.


Det er et skønt, når det lykkedes det man gør.
Så hvis dine Rhododendron har fået skader skal du IKKE være nervøs for at klippe. De kan sagtens tåle det. Dog skal lige siges, at det bedste tidspunkt for klipning er lige efter blomstring. (Det har jeg fra en gartner.)

I surbundsbedet står der også flere Hostaer. Det er ikke nogen hemmelighed at jeg ELSKER Hostaer.
Deres fantastisk smukke blade kan jeg sidde og kigge på i timevis, (ja okay timevis var vist en overdrivelse, men længe i hvert fald. Overdrivelse fremmer lige som forståelsen.) Blomsterne er da heller ikke at kimse af, selv om det ved jeg godt ikke alle er enige i. Men det er også i orden, vi skal være her alle sammen, og have lov at have vores mening om tingene :-) Men jeg synes nu blomsterne på Hostaerne er søde.
Specielt en´ af mine Hostaer er meget flittig til at frøså sig, og det er jeg overhovedet slet ikke spor træt af. For de er altså noget af det mest nuttede, de små nye Hostafrølinger :-D


Hostafrølinger,  fra Hostaplanten "Carnival".


Sidste år fik jeg et blad med ganske lidt rod på, fra en kæmpe Hosta, uden navn, af min veninde.
Et blad hun havde "lånt", et sted hun var kommet forbi, hvor der stod 1000´vis af ens Hosta. Nu er det ene blad blevet til det her;
STOR Hosta, måske en "Big Daddy".

For nogle dage siden høstede jeg alle vores løg, og lagde dem ud på jorden så løgtoppene kunne tørre. Men da de nu har lovet regn, har jeg måttet lægge hovedet i blød, for hvor pokker jeg skulle hænge/lægge mine løg til tørre. Vores skur kan vi ikke bruge til formålet for det er fugtigt, og luftgennemstrømningen er ikke særlig god.
Da jeg så lå sidste nat og ikke kunne sove, kom jeg i tanke om en ide´.


Kender du sådan et ? Det har været et "drivhus", med plastovertræk.
Det er gammelt og har været kolapset flere gange, og skulle have
været smidt ud. ps. Det er sat sammen med gaffa ;-D

Heldigvis havde jeg ikke smidt mit gamle "drivhus" ud, for se nu her hvad jeg har gjort.


Trådhylderne er blevet hængt op i loftet af drivhuset.


Min løghøst.
Ta daaaa......


Så´ nu kan mine løg hænge, under loftet i mit drivhus,
hvor der er lys og luft omkring dem, og tørre.

Så nu viser jeg lige en lille smule af, hvad der blomstrer i min have for tiden.


En lilje fra Mortens "krydderurtebed". Kender desværre ikke navnet
da han har smidt navneskiltet ud.Rose "Rosendal".Sct. Hansurt "Matrona".Hovsa her er lige et lidt sløret billede af en af mine "havevenner".
Han bor under mine rabarber. (Han er ca. 7 cm. lang.)Sommerfuglebusk "Ile de France", Pudeasters, Astilbe, og
Hvid Rørblomst (er i familie med Digitalis.)"Stolte Kavalerer"Ærenpris.

I dag har jeg endelig langt om længe fået mig taget sammen til at luge det sidste ukrudt på den lille skråning over mod den ene nabo.
Min søde bonussøn havde nemlig sagt han ville komme og hjælpe Morten med at klippe vores hæk. Og det giver altså lidt mere lyst til at gøre det "trælse" når man er flere i haven, der arbejder og hyggesludre.
Så nu er vores hæk klippet. Det ser knagme godt ud. Skønt når der er nogen der ringer, og selv tilbyder deres hjælp, når man endnu ikke er blevet helt god til at spørge. Morten, min havenisse vil jo gerne selv, men hvor gerne han end vil´ kan han ikke holde til det pga. hans dårlige hjerte.
Det er ikke så nemt når man før har kunnet det hele og pludselig må indse, at der er ting man altså ikke kan mere. At klippe hæk er altså hårdt.
Men jeg tror samtidig også at havearbejde kan være "helbredende" i en vis forstand.
Jeg selv er jo kommet i "reperationsalderen"....... ja... eller det har jeg sådan set altid været ;-) ha ha.... Skavanker har jeg nok af, men når jeg går i haven kan jeg næsten "glemme" alt det trælse.
Mentalt har jeg fået det meget bedre efter jeg har fået en have at "rode" i. Man får lige som "blæst" hovedet igennem, og renset ud af negative tanker, og pludselig kan man få øje på alt det fantastiske der omgiver en´.
Når jeg tænker efter så er der virkelig mange fantastiske ting der omgiver mig.Dagpåfugleøje i Sommerfuglebusk "Empire Blue".

Det mest fantastiske jeg kan få øje på lige nu er... min kaffekop ;-D
Kan du have en rigtig god aften.
Hygge fra Mamse.

ps. Rigtig hjertelig velkommen til nye faste læsere. Du er velkomne til at lægge en kommentar, hvis du har lyst :-)

6 kommentarer:

 1. Godaften Marianne.Sjovt nok har jeg lige købt en lille ny rhodo til mit nye bed.Lisbeth har også rådet mig til at klippe en af mine meget ranglede rhodoer......håber den vil skyde igen som din.Er også vild med hosta.....og har rigtig mange.Dejligt med hjælp i haven.I mit nye indlæg viser jeg to nye bede jeg er ved at anlægge......det bliver rigtig spændende.Smart ide med din løgtørre.Vi hænger vores i skuret. God aften til dig knus Jette

  SvarSlet
  Svar
  1. Rhododendron er slet ikke så "svære" som nogle mennesker vil have dem til at være. Faktisk syntes jeg det er noget af det nemmeste, bare de står under de rette vilkår selvfølgelig.
   Jeg har før klippet Rhododendron, med et flot resultat til følge. Har man nogle høje meget ranglet planter, man gerne vil have tættere, så kan man klippet 2-3 grene om året, så vil man i løbet af nogle år (afhængig af hvor mange grene den har der trænger, og hvor stor den er) have en rigtig rigtig flot tæt Rhododendron.
   Man må sno sig sagde konen, eller ålen, når hun ikke har et tørt skur at tørre sin løg i ;-D
   Nu bliver jeg jo nysgerrig Jette, efter at se dine nye bede, den slags er jo altid spændende :-)
   Kan du have en rigtig god dag.
   Knus Marianne :-)

   Slet
 2. Hej Marianne
  Det er godt med en bonussøn, der vil hjælpe, det er ingen sag, og ja man kan godt have det godt i sin have, selvom man ikke kan så meget, det er bare dejligt at gå derude.
  Smart idé du har fået til løgtørring, det er jo en fin idé.
  Ja rhodoerne skyder heldigvis, når vi klipper dem, selvfølgelig kommer der ingen blomster næste år, men pyt så bliver det tættere og blomstrer året efter.
  Knus Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja Lisbeth, det er virkelig skønt når de unge tilbyder deres hjælp. De har jo som regel kræfterne, og energien til det ;-D
   Det kan godt være svært at spørge om hjælp, man syntes jo alle selv har så meget de skal nå, så vil man ikke belemre dem med det man ikke selv kan. Det kan godt tage tid at lære.
   Det var sørme godt jeg fik mine løg under tag, for vi har fået lidt vand i nat.... og så håber jeg altså snart i får noget vand på Samsø, det er da HELT VILDT så længe i har været tørlagt :-/
   Ja skidt med at mine Rhodoer ikke blomstrer næste år, men det er jo kun på de grene jeg har klippet. For jeg har ikke taget dem alle sammen heldigvis. De er jo ikke til at undvære blomsterne :-)
   Ha´en rigtig god dag, og så vil jeg danse en regndans for jer på Samsø, så må vi håbe det virker ;-)
   Knus Marianne.

   Slet
 3. Smart himstergimst-tørre-ting... nød lærer nøgen havequinde at handle! (hmmmm.... ;o)
  Skønt med en hjælpende hånd fra familien, den slags varmer altid.
  Ang. dine rhodoer, har jeg også været i begynder-klippe-fasen og blev positiv overrasket over hvor smuk den blev, efter et års ventetid. Det er værd at vente på... :o)

  SvarSlet
 4. Ja min tørre-himstergimst fik jeg lavet lige i sidste øjeblik, for vi har fået regn i nat. "Den" er godt nok ikke så køn, men bare den virker efter hensigten så er det også fint.
  Vores unger har været rigtig søde til at hjælpe i år. Det er bare dejligt.
  Helt sikkert det godt kan betale sig at klippe sine Rhodoer, de bliver altså en hel del kønnere. For de har tit en tendens til at få bare ben, og det er ikke altid lige kønt. Men jeg husker tydeligt første gang jeg skulle klippe en Rhododendron (for 13 år siden).... det var med bævende hjerte jeg gav mig i kast med det, (for min ældre nabo, havde med tordnende røst sagt; "Det kan de ikke tåle!!! De DØR" :-O ) Men jeg havde altså læst, i et "Alt om haven", at det kunne man godt, og talt med en gartner på en planteskole om det. Så det var ikke uden grund af jeg var pavestolt da de et par år senere (jeg klippede dem af 2 omgange, da der var så meget der skulle klippes) stod SÅ smukt så smukt og blomstrede :-D

  SvarSlet