mandag den 1. oktober 2012

Mere om endorfiner og have.

I går skrev jeg et indlæg om, hvor vidt kroppen udskiller endorfiner under havearbejde.
Af de svar der kom fremgik det, at flere havde oplevet, at føle sig "høje", få lykkefølelse, og smertelindring under havearbejde.
Som jeg skrev, så er jeg selv kronisk smertepatient, og har mange gange fået følelsen af, at få smertelindring imens jeg laver havearbejde (Hvis det altså ikke er i timevis). Bagefter kan jeg godt være totalt smadret, og undre mig over jeg ikke har "opdaget" det noget før.

Men så kom jeg til at tænke på dengang jeg for år tilbage trænede styrketræning. Der oplevede jeg det samme, og fandt dengang ud af ved at læse nogle artikler om kroppens fungtion under træning, at hjernen under træning udskiller et "lykkestof"; Endorfiner.
Tanken kom så til mig om ikke det også kunne ske under havearbejde? Og jo, nu har jeg gransket lidt i det, og jo det ser ud til at min teori er rigtig. (Så helt tosset er jeg ikke) ;-D

Endorfiner udskilles i større eller mindre grad efter, hvad man laver. Som jeg har været inde på kan fks. motion øge mængden af endorfinudskillelsen. Det er det der kaldes "Runners high".
Meditation, fødsel, seksuel nydelse, kroniske smerter, og gøremål der optager dig og giver dig mening! stimulerer endorfindannelsen.
Desuden stimulerer endorfinerne steder i hjernen, der modvirker depression, og alzheimer. Det forbedre ens hukommelse, og koncentrations­evne.
Rikke (Havetrunten) mindede mig lige om en artikkel jeg har læst, (tak for det Rikke). I jord findes nogle (gode) jordbakterier, der ved hudkontakt får hjernen til, at udskille endorfiner!!
Det syntes jeg er meget interessant, og det giver mig nu en ny tanke; Kan det så tænkes, at det er derfor havemennesker holder sig åndsfriske længe, og bliver meget gamle? Ja efter det jeg har læst er der noget der tyder på det. Og det er jo ikke så tosset for os havenisser ;-D

Nå det var lidt teori, håber ikke du er faldet helt i søvn.
I går nåede jeg også lige rundt med kameraet og se, hvordan det står til derude. På trods af at det igen var begyndt, at regne.


Hortensiaerne har klædt sig i efterårsfarver.


Senecio cineraria, Cinerarie. De fleste bruger den som sommerblomst,
men den er flerårig.

Trærodsbedet trænger til en oprydning inden vinteren. Cinerarie´rne, med deres smukke grå løv, er blevet store, og står nu med blomsterknopper. Jeg har lige fundet ud af, at de faktisk er flerårige, har altid troet de var 1.årige. Ikke dårligt nu jeg er blevet så glad for dem.


Skt. Hansurt. Elsker deres kødfulde frodighed.


Skt. Hansurt, "Matrona". En smuksak er den. Elsker dens mørke blade.


Endnu en mørk Skt. Hansurt, dog ikke så mørk som "Matrona". Men fin er den.


Hosta med blomsterknop på trods af, at den har klædt sig i efterårsdragt.


Hjemmelavet Hosta, nu så stor som en frokosttallerken.
Der er nu stor forskel på de Hostaér jeg såede d. 30-12-11. De der blev plantet ud først, i Trærodsbedet, er ikke nær så store som de der fik lov at stå i drivhuset indtil for kort tid siden.
Så mit råd til alle der såer Hostaér (også mig selv), vent indtil sensommeren/efteråret med at plante dem ud, når du såer dem om vinteren. Det giver dem tid til at få en ordentlig størrelse.
Til næste år vil jeg vende tilbage med info om, hvilke af de hjemmelavede, der klarede vinteren bedst.


Efterår i haven.

I dag er det rigtig efterårs vejr, igen. Regn og rusk, så jeg slapper af indendørs med kaffe og lidt læsning på nettet.
Ha´en rigtig god dag, hvordan vejret end arter sig.
Hygge fra Mamse.

ps. Har du fået lyst til at læse lidt mere om endorfiner, og "runners high", kan du læse mere her;
http://illvid.dk/mennesket/hjernen/du-bliver-hoj-af-motion og her;
http://www.dagbladene.dk/index.php?mod=news&area=1&id=38

12 kommentarer:

 1. Hej Marianne
  Spændende læsning om endorfiner, jeg har ikke tid lige nu, men vil helt sikkert læse om det senere. Se vi har nemlig ikke haft regn i dag, så jeg er så heldig, at jeg har været i haven ca. 5 timer, og nu skal jeg starte på maden og i gang med støvsugeren. Og lægge dej til et brød, så du kan godt høre, jeg har nok at gøre :)
  Lige om lidt kommer min havenisse hjem, så skulle han jo gerne kunne se, at jeg har lavet noget, he he.
  Også tak for info om hostaer, mine er stadig små og står udenfor i potterne, nu har jeg givet dem nyt jord i håb om, at det ville hjælpe. Heldigvis fik jeg nogen af Malcolm og Ulla frk. Anemone, de var lidt større og er nu plantet ud.
  Knus Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Hvor er du heldig Lisbeth, med en tørvejrsdag. Godt du nyder det, og benytter dig af det :-D
   Åh mon ikke din havenisse godt kan se du har været aktiv når han kommer hjem? og nybagt brød? nam nam, hvor er han en heldig mand.
   Ja det er bestemt heller ikke alle min Hosta der er lige store. Gad vide om de små kan klare vinteren? Nå det bliver spændende at se.
   God fornøjelse med brødbagningen :-D
   Knus.

   Slet
 2. I dag fik jeg ikke dannet ret mange endorfiner - det regnede til kl 5, og på det tidspunkt var jeg gået i "strikkemode". Jeg tror nu, at matrona er den lyseste af dine to skt hansurter.

  SvarSlet
 3. Ja jeg har også været i strikkemode i dag, her har det nemlig regnet hele dagen :-D
  Den er god nok, det er den mørke, der er "Matrona". Jeg købte den på Hold hovedgårdplantemarked her i foråret ;-D
  DMI lover regn hele ugen, men jeg håber stadig på nogle timers tørvejr, så jeg kan komme lidt ud og rode i jorden :-D

  SvarSlet
 4. Hej Marianne.
  Kender det med smerter alt for godt......men de træder i baggrunden når jeg går i haven........ at det så hævner sig når jeg er i ro er en anden sag.
  Det går stærkt fremad med din have kan jeg se.
  Tak for oplysningen om Senecio cineraria cinerarie er flerårig.
  Kh. Margrethe.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja Margrethe, jeg er aldrig i tvivl når jeg har været i haven. Det mærkes tydeligt i kroppen ;-D
   Her om en mdr´s tid vil jeg lave en billede kavalkade om året der gik i de forskellige bede. For hver gang jeg syntes, jeg ikke får lavet noget behøver jeg bare at kigge billeder fra Maj mdr. SÅ kan man se, hvor meget der er sket. Det er helt vildt når jeg lige tænker over det.
   Jeg har altid troet, at Cinerarie er en sommerblomst. Så er det rart, at finde ud af at den faktisk er flerårig.
   Ha´en god aften.
   Knus.

   Slet
 5. Selvfølgelig bliver man lykkelig af at komme i haven, endorfiner eller ej. :o) Intet andet sted kan jeg i den grad glemme alt omkring mig og bare leve med i processen - de kloge kalder vist den slags for "flow", men jeg er ligeglad hvad det hedder, jeg ved bare at jeg får det godt. :o) Jeg har en lille bog af Maria Paludan der hedder 'Jord under neglene og fred i sjælen', det er en fantastisk lille bog der præcis beskriver hvordan det er at være havemenneske - den kan jeg anbefale til de mørke vintermåneder.
  Mange hilsner

  Trine

  SvarSlet
  Svar
  1. Netop Trine, der er ikke noget der kan slå en dag i haven, hvor man kan slippe alle tanker og bare VÆRE. Man bliver let om hjertet og føler sig lykkelig <3
   Ja skidt være med om det skyldes det ene eller det andet, men jeg synes det er spændende at vide hvad der sker i kroppen når man får det sådan :-D (Jeg har altid været frygtelig nysgerrig, og vil finde svar på alt.)
   Den bog du nævner bliver lige noteret ned, så jeg kan få noget læsning her til vinter. Det lyder som om det er noget for mig :-D
   Ha´en dejlig dag.

   Slet
 6. Ja, du har da helt sikkert fat i noget af det rigtige omkring smerter og havearbejde, og så er det noget af det bedste mentalt også. Jeg kan efter jeg blev syg, have et enormt behov for at komme ud under åben himmel og bare være derude, og sjovt nok nu du nævner det, så blev alle de havemennesker jeg kendte som barn, faktisk rigtig gamle... så vi skal nok holde i mange år endnu... Knus

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg er helt sikker på vi nok skal holde mange år endnu :-D
   Jeg er sikker på der er en helbredende (lindrende)sammenhæng mellem haven, og ens helbred. Og når man læser om endorfiners virkning både på det fysiske men så sandelig også på det psykiske, forstår man bedre man får det så godt af at gå i haven.
   En kvinde som fks. Tasha Tudor, som dyrkede og gik op i sin have, blev også meget gammel.
   Hvis du ikke "kender" hende kan du se noget om hende på youtube; http://www.youtube.com/watch?v=9zU-15to8d4 Altså en kvinde som lever sådan i pagt med sin have bliver man da kun glad af :-D
   Ha´en rigtig god dag.
   Knus

   Slet
 7. Hvis livet er surt, så er der ikke noget som have og natur, som kan holde en oppe.

  Ønske: Må vi alle blive glade gamle i haven og nyde vores frugten af vores arbejde:-)

  SvarSlet
 8. Du har helt ret Bente :-D Det er ret ufatteligt sådan en virkning en tur ud i haven, eller naturen i det hele taget kan have for ens velbefindende.
  Åh ja, glad og gammel i ens livsværk; haven. SÅ kan man da ikke ønske sig noget bedre :-D

  SvarSlet