mandag den 16. juli 2012

Opdatering på Hosta, og andet.

Forleden var jeg lige inde på en blog, der viste hjemmesåede Hostaer. Også var det jeg kom i tanke om, at det vist var noget tid siden, at jeg har vist mine hjemmesåede Hostaer frem.
Der vil jeg så lige sige nu er der noget at vise frem.... Hostamoderen er glad :-D

Hjemmesået Hosta, der blev sået d. 30-12-11.
De begynder da efterhånden at ligne noget. (Ved godt billedet er lidt utydelig) Det er nok
de(n) hjemmesået plante(r) jeg har været mest fornøjet med.
Det har overhovedet ikke været vanskeligt, men man er nød til at væbne sig med tålmodighed. For den plante jeg står med er nøjagtig 6½ mdr. fra sådagen, og til jeg tog billedet i går. Til gengæld ligner de så Hostaer lige fra de sætter de første kimblade.
Noget der også tager sin tid er Akelejer. Dem jeg såede i det tidlige forår ser sådan ud.

Akelejer.

Efter jeg kan se på bladene bliver de vist meget mørke ;-D DET er jeg glad for.
Man kan jo ikke altid regne med farverne på sine hjemmesåede Akelejer, hvis frøene er taget fra planter der står  i haven, hvor planterne kan krydsbestøve hinanden. Så det er spændende hver gang.
Nå men planterne her er så små, at jeg endnu ikke tør plante dem ud i haven. For jeg er bange for at komme til at luge dem væk.
Her i foråret plantede jeg nogle potteroser ud i min zinkbalje, hvor de bare har stået og vokset sig store. I sidste uge plantede jeg dem ud i et nyt bed i haven, og nu blomstre de som var de betalt for det.

Fløjlsblød potterose, og den dufter.

2. omgang af frøsåning.
Lige i øjeblikket har jeg gang i flere små eksperimenter, med stiklinger, og 2. omgang af frøsåning.
Jeg syntes ellers jeg var gået lidt død fordi her er så meget der skal laves, og jeg kan ikke rigtig finde ud af hvad jeg skal gå i gang med først. Her er lidt for mange steder der bare TRÆNGER til en ordentlig omgang. Og når jeg endelig har det godt nok i skroget til at gå i haven og få ordnet noget styrtregner det :-/

Men så var det en dag jeg var på nettet, og så nogle af Camilla Plums gamle haveprogrammer, også fik jeg nogle nye idéer som jeg kan lave indendørs når vejret er skidt udenfor.
Jeg havde ellers opgivet at få gang i min køkkenhave i år, men nu har jeg alligevel besluttet at tage et lille skridt af gangen. Efterhånden som jeg får ryddet det der skal blive køkkenhave bliver det enten dækket med fiberdug, så det ikke bliver overmandet af ukrudt inden jeg er klar igen, eller beplantet, og det er netop det jeg er ved at forberede i min såbakker. Jeg troede ellers det var for sent, men jeg kan se i Camilla Plums udsendelser, at der stadig er tid for nogle afgrøder i køkkenhaven.

Rød grønkål, og alm. grønkål.
Det kan godt være du sidder og ryster på hovedet nu over at jeg forsøger mig med Grønkål så sent på året, men der er masser af tid inden vinter, og desuden tåler den at stå ude i frostvejr. Også står jorden heller ikke udyrket hen.
Hvis du har idéer til noget jeg kan nå at så nu, som evt. dækker jorden godt? så vil jeg være glad for nogle input. Det kunne jo være du havde en idé jeg ikke lige havde tænkt på.

Også noget helt andet.
Mine Dahliaér er også begyndt at blomstre.

Små Lave Dahliaér.
Når vejret ikke er til at være ude i haven kan man tit finde mig i drivhuset. Der kan jeg sidde og nyde min kaffe, og synet af alt det der gror derinde.

Noget af det jeg kan se fra min siddeplads i drivhuset.
Nå ja i dag ser det heller ikke ud til at blive havevejr, så kan jeg da få ordnet noget herinde, og få læst nogle haveblogs.
Kan du nu have en rigtig strålende dag.
Hygge fra Mamse.

Min tro følgesvend, Missepigen <3


23 kommentarer:

 1. Rigtig fint eksemplar af Hosta, du har fået lavet.
  Mine akelejer tog først rigtig fat da jeg plantede dem ud.
  God mandag

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja nu kan jeg godt se forskel på de Hostaer der stadig står i drivhuset, og dem jeg allerede har plantet ud i haven. Men de kommer nu også, de er bare en anelse mindre.
   Det kan være jeg skal plante de små Akelejer ud nu en af dagene. Samlet altså, så jeg ikke lige luger dem væk, også for en sikkerhedsskyld sætte nogle pinde ved ;-D Det tror jeg at jeg vil.

   Slet
 2. Spændende med selv at så Hosta, er det frø du selv har samlet eller er de indkøbte?
  Sommerhilsen
  Susanne

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja ved du hvad, jeg har da haft Hosta i mange år, men hvorfor tanken aldrig har strejfet mig at man kunne frøså dem aner jeg ikke. Nu har jeg da ellers eksperimenteret med ret meget forskelligt. Men idéen fik jeg sidste år her i blogland, før jeg selv fik en blog. Også var den søde Susanne Irming (der har lavet en kommentar lige her nedenunder)så sød at sende mig nogle frø. Og jeg tror de er spiret allesammen, så jeg endte op med ca. 50-60 små Hostaer :-D
   Så hvis du syntes det kunne være sjovt at prøve Susanne, så varer det jo ikke så længe inden det er tid til at tage frø, hvis du har Hostaer i din have. Ellers har jeg da måske nogle frø når den tid kommer :-D

   Slet
 3. Nuser hostaer. De skal nok overleve vinteren :O)

  Der er ikke andet at gøre end hygge sig i drivhuset når nu sommeren ikke kommer i gang i år. Det grønne du sår kan jo spises som baby salat om ikke så længe ;O)

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja Susanne, og Hostaerne kan jeg jo takke dig for :-D
   Nu har vi bare haft så meget regn den sidste lange tid, så jeg benyttede mig lige af at det var tørvejr i et par timer her til aften. Det var bare så skønt, at komme ud i den friske luft.
   Du har ret sådan nogle små spirer smager faktisk rigtig godt, men mon ikke det godt kan nå at få en ordentlig størrelse. Salaten kan i hvertfald godt.
   Glæder mig til, at kunne høste mine egne grønsager :-D
   Også vil jeg lige spørge dig om noget; Kan man frøformere alle former for Geranium?
   For dem vil jeg nemlig meget gerne have flere af i haven, (mange flere.)

   Slet
  2. Alle geranier der sætter frø kan sås. De krydser så man kan ikke være helt sikker på hvad der kommer ud af dem. Det er dog spændende alligevel, for man kan få 'specielle' farver ud af det :O) Nogler er mere 'frø-ægte' end andre.

   Så dem her i efteråret i store potter og lad dem stå ude i vinter og passe sig selv :O)

   Slet
  3. Tusind tak for svar Susanne, det tror jeg da skal forsøges :-D

   Slet
 4. Ja det er en kold sommer i år. Dine hostaer er flotte, jeg tror også jeg vil prøve at høste frø i år og prøve. Spændende er det!
  Ingen input fra mig udover salat og spinat, som jo står til frosten kommer. Gulerødder måske?

  SvarSlet
  Svar
  1. Træls sommer er det :-/ håber da godt nok vi kan nå lige at få en god periode med noget ordentlig sommervejr, så vi er klar til at gå vinterens mørke i møde.
   Ja Bente, du skal da prøve at så Hosta. De er så nuttede de små planter. Altså jeg får næsten samme følelse inden i når jeg ser dem, som når jeg er en hundehvalp ;-D hi hi....
   Nå ja Bente, Spinat var da en rigtig god idé :-D Tak. Vinter Gulerødder ved jeg ikke hvornår skal såes?? det må jeg lige finde ud af. Det var jo ellers også en rigtig god idé. Tak for input :-D

   Slet
 5. Hvor er dine hostaer fine. Jeg er meget imponeret. Jeg forsøgte med frøsåning af hostaer, men det lykkedes ikke.
  Til gengæld har jeg akelejer i hele haven, og kunne ikke drømme om at så dem i bakker. De er ganske enkelt overalt helt af sig selv, så der sker ikke så meget ved, at der bliver luget lidt i dem.
  Hvis du er interesseret i akelejefrø til mørke akelejer, så send mig en mail. Jeg har kun mørke akelejer i haven (se evt. billeder på min blog), og der er ingen akelejer hos naboerne, så jeg kan næsten love dig, at de bliver lilla og sandsynligvis ret mørkelilla. Bladene er dog grønne, nogen med en mørk kant som dine på billedet.
  VH Nina

  SvarSlet
  Svar
  1. For at Hostasåning skal lykkedes, fik jeg det råd, at stille dem ved stuetemperatur. Det gjorde jeg, og som du kan se så lykkedes det. Du må forsøge igen.
   Ang. Akelejefrø så siger jeg da mange tak Nina. Jeg skriver til dig når jeg lige får mig snøvlet sammen til det ;-D Akelejer kan man ikke få for mange af. Jeg elsker dem i alle afskygninger.

   Slet
 6. Hvor er den fin din lilla hosta baby, sjovt at have succes med frølinger, så får man rigtigt blod på tanden. Evt forslag til køkkenhaven, squash de dækker jorden rigtigt godt, og er en fantastisk grønsag der kan bruges på mange måder, held og lykke med projektet, når regnen engang stopper ;o)

  SvarSlet
  Svar
  1. Uha Hostababyer har jeg mange af ;-D Jeg såede jo alle de frø jeg fik forærende, og jeg tror de alle sammen spirede. Så jeg fik rigtig MANGE ha ha... men det gør ikke noget. Jeg har jo meget jord der skal dækkes.
   Jeg elsker at så alt muligt, og lave stiklinger til småplanter. Det lykkedes da som regel, og det der ikke gør er bare ærgerligt :-D
   Squash var da en rigtig god idé Heidi :-D Tak for input.
   Jeg nåede faktisk lige ud i et par timer hertil aften, hvor det var tørvejr. Skønt at komme ud i den friske luft :-D

   Slet
 7. Din hosta er sørme da blivet fin stor - så store er mine ikke og jeg tror endda, at jeg har sået lidt tidligere end dig. Har du planer om, at plante du dem ud i efteråret?

  Her er et par forslag til, hvad vi endnu kan nå at så i køkkenhaven; bønner, græskar, sommer-gulerødder (høstes som spæde), majroe, dild, porrer (udplantningsplanter), rødbeder, ærter og fra august spinat. Derudover er der grøngødningsplanter ex. sneglebælg eller gul sennep, som forbedrer jorden i urtehaven. God fornøjelse med det :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg syntes også mine Hostaer er vokset utroligt meget den sidste mdr´s tid.
   Ha´tålmodighed Susanne, dine Hostaer skal nok vokse. Det er som om de lige står lidt "i stampe" i noget tid, også vokser de igen. Det gjorde mine i hvertfald, både dem der er i drivhuset, og dem jeg allerede har plantet ud.
   Jeg tror også dem der står i drivhuset skal ud her snart, så de kan nå at føle sig "hjemme" inden det bliver vinter.
   Tak for virkelig gode forslag til køkkenhaven, troede faktisk det var for sent for nogle af de forslag du kommer med. Men meget af det kan jo også, som du skriver, spises som spirer :-D
   Jeg har allerede sået pynte-og alm. Græskar (så må vi se om de kan nå at blive til noget), rød Grønkål, og alm. Grønkål, Salat, og Forårsløg.
   Det kribler i fingerne for at komme i gang ;-D men nu er det vist så sent så jeg hellere må krible ind i min seng ;-D ha ha.... Sov godt, håber det bliver havevejr i morgen.

   Slet
 8. Mine hostaer er heller ikke så langte, og så er der kommet lus i, men de er i live endnu. Jeg kender godt det der med, hvad man skal gå i gang med, der er så meget, der trænger, og det er vådt hele tiden, hvis det ikke lige regner.
  Ingen forslag her fra til frøsåning nu, men geranier kan du få af mig, alle dem du vil have, jeg har rigtig mange. Tror godt man kan sende stiklinger af dem, det har jeg i hvert fald gjort til Heidi.
  Jeg har fået hostafrø af Susanne der skriver lige ovenover mig her, er du sikker på, det ikke var hende, du fik fra?
  Kh
  Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er da ærgerligt med dine Hostaer Lisbeth :-/ Håber da de klarer det alligevel.
   Nej nej den er go´nok, jeg fik mine Hostafrø fra "Akelejer og andet", og det er Susanne Irming der har den. (Tror i øvrigt hun var den første der sendte frø gavmildt rundt i blogland.) Men jeg ved godt at der er flere der har sendt Hostafrø rundt i det ganske land, og det er jo skønt at vi sådan kan hjælpe hinanden.
   Jamen hvis du vil af med nogle Geranium Lisbeth, så vil jeg da være kisteglad over at være den glade modtager. Kan vi så ikke gøre det sådan at jeg i hvertfald betaler for fragten af dem? for det er da ikke helt billigt, at sende noget med post Danmark mere (hvis det nogensinde har været det)
   Også var jeg faktisk så heldig i går aftes, at jeg nåede ud, i tørvejr, og luge ukrudt på noget af den store skråning i nogle timer :-D Dælme det ser godt ud ;-D ha ha....
   Ha´en dejlig dag.

   Slet
 9. Hej igen
  Ja man kunne jo tage fejl af de to x Susanne, men det gjorde du så ikke. Jeg tror, det var næsten samtidig, vi fik dem, derfor troede jeg, du havde taget fejl :o) sorry
  Jeg vil meget gerne sende nogle forskellige geranium til dig. Jeg plejer bare at hive nogen op med rødder på og sende, så fylder de ikke så meget. Men du har ret, det er ikke billigt med post Danmark. Så kan du plante dem i potter først.
  Jeg har blå, som breder sig meget og en masse forskellige lyserøde, vil du have af det hele, skal jeg lige have din adresse. Nu kan vi lige se hvor dyrt det bliver at sende, så kan du evt. sætte pengene ind på min konto. post Danmark skal ikke tjene mere end en gang på den forsendelse :o)
  Også dejlig dag til dig.
  Knus

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja Lisbeth, man kunne nemt tage fejl med alle de Susanner der er i blogland efterhånden ;-D Ingen grund til at undskylde :-D
   Jeg sender dig lige min add. også sætter jeg pengene ind på din konto når du ved, hvor meget de vil ribbe os for ;-D Næ de skal ikke tjene mere end nødvendigt.
   Det lyder godt med noget der breder sig, så kan jeg forhåbentlig lukke af for alt det ukrudt der vælter op.
   Ej hvor er det altså sødt af dig. Jeg siger i hvertfald tusind tusind tak.

   Slet
  2. lisbethklastrup@gmail.com du får lige min mail her, er ikke sikker på, den står så den kan ses på bloggen.
   Hvor mange stiklinger skal jeg tage? 10-20 eller 30 eller flere?

   Slet
  3. Øhhhh Lisbeth, jeg skal lige vide hvilken mail add. jeg skal sende til, for jeg kan ikke finde den på din blog? Måske jeg er lidt blind ;-D

   Slet
  4. kig ovenover, der står min mail, har lige sendt den til dig. Du var ikke blind, den kan ikke ses må min blog :o)

   Slet