fredag den 1. juni 2012

Rhodoerne blomstre...

Mine Rhododendroner blomstre, men før jeg viser det vil jeg lige vise noget andet.
Som jeg skrev i mit forrige indlæg fandt jeg ud af, da vi var ude at rejse, at jeg har gjort noget rigtigt. ( Og det er da ikke så ringe.)
For noget tid siden efterlyste jeg gode råd til når man beplanter en stejl skråning. Det kom der ikke så meget ud af, men da vi var ude og rejse opdagede jeg noget fantastisk.

Læg mærke til jorden bag ved træerne.
Når jeg har plantet noget højt, som fks. buske og træer, ude på vores skråning, har jeg været nød til lige som, at lave en "hylde", med en "væg" bagved. Det er måske ikke så tosset for det kunne jeg se de også havde gjort flere steder nede i Güllük i Tyrkiet, som ligger i et meget bjergrigt landskab. Så indtil jeg muligvis finder ud af noget andet forsætter jeg bare med det.

Hjemme igen er der en fest igang i haven. Der er så meget der blomstre nu.

Rhododendron "Roseum Elegans".
"Roseum Elegans" starter med at være mørk pink, men falmer så lidt. Den er virkelig blikfang i et bed.

Den hvide Rhododendron hybrid, er så smuk med de farvede støvfangere og sin farvede "gane".

Lige når de står i fuldt flor, starter den mørk lilla Rhododendron hybrid ud.


Rhododendron hybrid Catawbiense Grandiflorum 
Den mørk lilla Rhododendron er godt nok sprunget helt ud nu, men det har jeg altså ikke lige billede af endnu.
Hostaerne breder sig også rigtig flot ud i bedet. De er ikke så store endnu, men det skal de nok blive.
(Jeg vil lige komme med en tilføjelse; Det er altså IKKE mine hjemmesået.)

Hosta "Elegans", som bliver ca. 60-70 cm. færdig udvokset.Hosta "Carnival" bliver ca. 45 cm. høj. Det er svært at se, men den har gule bladrande.

Hosta "Snowflake" bliver ca. 30-40 cm. høj.

Hosta "August moon" bliver ca. 30-60 cm.

"Kurvebregne" bliver ca. 1 m. høj.

Lige som Hostaerne, står Bregnerne mit hjerte nær. De er smukke i alle dens livs stadier. Om foråret når de begynder at rulle de smukke grønne blade ud, og når de står og laver en lethed i bedet med deres smukke bladvifte.

En stor høj alm. Bregne. (Ved ikke hvad sådan en´hedder. Jeg har fået den af en veninde.) Men den er smuk.


Løjtnants hjerte "Burning heart".
Jeg skal da lige love for at min nye Løjtnants hjerte "Burning heart", var vokset i den uge vi var ude og rejse.
Akelejerne var også begyndt at feste :-D

Akeleje indkøbt i Bilka for ca. 3 år siden.

Hjemmelavet Akeleje. Frøene fik jeg af min søster for ca. 5 år siden.


Lille bitte Akeleje "White Angel" købt på plantemarked i Silkeborg sidste år.

Clematis, der er købt som "Multi Blue", men det er det i hvertfald ikke. ØV.
Også noget rigtigt træls. Jeg købte jo 2 Clematis "Multi Blue" i Bilka for noget tid siden, og jeg har GLÆDET mig til de sprang ud.... men da vi kom hjem og skulle se om de var sprunget ud, var det dette syn der mødte mig!!!  Det´er i hvertfald IKKE "Multi Blue", øv hvor ærgerlig. Ikke fordi farven ikke passer i bedet, og de er da også fine nok.... men det skulle jo have været noget andet :-/

Se lige mit fine solcellespringvand :-D
Det positive var så, at vejret var fantastisk godt da vi kom hjem, så jeg kunne få gang i mit solcellespringvand :-D Behøver jeg at fortælle, hvor skønt det er at sidde og nyde solen, og nyde lyden af fuglekvidder, og sagte rislen fra vandet Aaahhhh......siger jeg bare.

Pokker stå i det, kolapsede min ene plantereol lige dagen efter vi var kommet hjem!!! På gulvet i drivhuset lå ca. 120 små planter hulter til bulter. Tror du jeg syntes det var træls? ja tror da nok det var træls. Heldigvis kunne jeg se hvilke planter der er hvad. På nær mine Chilier!!! Det skal nok blive en "oplevelse" når vi skal finde ud af hvilke der er styrke 9!!! :-O

Siden jeg kom hjem har jeg haft mere end travlt.  Jeg har luget ukrudt i lange baner... Pyyyhhhhh
Også har jeg plantet mine Blomsterkarse "Milkmaid", ud på skråningen nede ved trærodsbedet. Tror der var ca. 20 planter.
Så vovede jeg pelsen og plantede de største af de hjemmesået Hostaer ud i trærodsbedet. For at jeg ikke skal komme til at luge dem væk har jeg sat en lille bambuspind ved siden af hver lille plante. 25 stk blev plantet ud. I det samme bed har jeg også plantet nogle røde "Flittig Lise".

På skråningen oppe i frugthaven har jeg plantet; en lilla Syren, nogle Sibirske Iris (som jeg har fået af min nabo), også de lave Lupiner jeg har sået.
Der udover har jeg også plantet en høj Akeleje (Som jeg også har fået af min nabo) i bedet ud mod haven.
Ja der er nok at se til derude.

Nu er det kaffetid :-D Ha´en god aften.
Hygge fra Mamse.

ps. Jeg skal nok bestræbe mig på snart at lave et nyt indlæg igen, med billeder af det nye der er sket i haven.

21 kommentarer:

 1. Øv, hvor ærgeligt med din Klematis, jeg har prøvet det samme også fra Bilka, det var bare 2 roser som skulle være "Blue Moon", men var lyserøde og blomsten helt anderledes, og vi aner ikke hvilken rose det er.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja det er nemlig ærgerligt, og det er da ikke fordi de var billige. Ikke særlig god reklame for dem synes jeg.

   Slet
 2. Kan godt forstå du nyder rislen af vand, fuglekvidder, solen, du glemte at nævne kaffen :).
  Surt med den klematis og reolen.
  Kh. Margrethe.

  SvarSlet
  Svar
  1. Margrethe, du har ret jeg glemte at nævne kaffen ;-D ha ha.... Da jeg havde sat mit springvand til sad jeg og ventede på at solen skulle komme så langt hen på himmelen at det ville gå i gang. Uha ventetiden var slem... så jeg fik luget ukrudt imellem jordbærene, og hentet kaffe 3 gange!!! inden springvandet gik i gang :-D
   Ja øv med Klematisen og reolen, men jeg overlever selv om reolen er blevet 2 "etager" lavere :-D

   Slet
 3. Det er faktisk sjovt du nævner, det med en hylde bag ved de planter på skråningen, det har jeg også gjort uden at vide det var sådan andre gjorde. Det gør det noget nemmere at vande og få vandet til at blive ved planterne synes jeg. Vi er bare goe' er vi
  :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Nå så er vi nok slet ikke så tosset Annette, når vi begge to har lavet sådan en hylde ;-D
   Jeg laver den også for at vandet ikke bare skal rende af inden planten har fået glæde af de våde dråber. Ja gu´er vi goé ;-D ha ha....

   Slet
 4. Du har godt nok haft travlt skal jeg love for. Mine hostalinger er ikke store nok til at plante ud endnu, men nu er de i det mindste begyndt at vokse.
  Ærgerligt med Multi Blue, der sker tit fejl i Bilka synes jeg, træls. Jeg tror, at den clematis du har fået i stedet, er en Nelly Moser.
  Bregner er skønne og den lille hvide akeleje er da så sød.
  Den lilla rhodo er nok en Catawbiense Grandiflorum.
  Knus
  Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja jeg har da fået udrettet en del den sidste uges tid. Mine hjemmelavede Hostaer er heller ikke så store, men efter plantereolen kolapsede var jeg nød til at finde ud af noget med mine planter. Heldigvis har jeg stadig nogle reserveplanter at gøre godt med, hvis de andre går til.
   Tror også Clematisen er en "Nelly Moser", jeg var nemlig lige i Bilka og kigge skilte på de forskellige Clematiser. Det er den de ligner mest.
   Tak for navnet på Rhodoén. Så kalder jeg den det ;-D ha ha...

   Slet
 5. Me like din hjemmelavede Akeleje....og alt det andet ;O)
  Jeg har skalperet en skråning i dag, med en buskrydder - det kostede 2 drivhus ruder fordi stenene fløj med 200 km/t :O(.
  Jeg må huske det der med hylder hvis jeg vil plante den til- engang ude i fremtiden.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ha ha tak Susanne :-D
   Ja man skal passe på med sådan nogle maskiner, det er skide sjovt, men hold op man kan hurtigt få lavet nogle ulykker, hvis ikke man passer på ;-D
   Hvis ikke du selv planter skråningen til skal vor Herre nok sørge for "planter" i løbet af nul komma dut. Men hvorfor ikke plante den til med nogle af alle de skønne Geranium du har? Med hensyn til "hylderne", så laver jeg dem kun til store planter som buske og træer. De små planter skal nok klare sig.

   Slet
 6. Hvor ser det bare fint ud hos dig. Men hvor er det dog træls man ikke kan regne med hvad man køber, det har jeg også prøvet. - Sikke mange skønne hostaer, dem er jeg også vild med :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak :-D Ja det er ski træls med planterne, nu tør jeg næsten ikke købe flere planter i Bilka (i hvertfald ikke de dyre.)
   Uha jeg Ææææælsker også Hostaer. Dem jeg har er desværre ikke så store endnu, men trods alt større end de var sidste år da jeg købte dem :-D Glæder mig SÅ meget til de kommer til at fylde noget mere.

   Slet
 7. Hvor har du dog haft travlt. Jeg tænker, at det var en god ferie, når du kom hjem med så meget energi.
  Godt tænkt med hylderne på skråningen, og det er jo altid dejligt at få bekræftet, at man har fået en god idé.
  Det lyder godt med springvandet. Kan det passe, at jeg kan huske, at du skrev om det, dengang du indkøbte det? Springer det kun, når solen står på, eller lader det op, så det kan springe senere?
  VH Nina

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja noget har jeg da nået efter vi kom hjem, men hold op der er meget at ordne endnu. Jeg gider dog ikke at få stress over det. Der bliver lavet det jeg magter og ikke mere :-D
   Jep Nina, det kan godt passe at du kan huske da jeg købte det :-D Det springer kun når solen skinner. Tror ikke det lader op?? det kunne ellers være skønt, hvis det gjorde. (Det har jeg i hvertfald ikke lagt mærke til at det gør.) Hvis jeg opdager at det lader op og springer når solen ikke skinner, skal jeg nok skrive det.

   Slet
  2. Det er ikke værd at lade sig stresse af haven. I min verden er det i haven, man skal slappe af og glemme alt om de ting, der kan stresse mig.
   Med hensyn til springvandet, så tænkte jeg bare, at det kunne være lidt af en oplevelse på en dag med lidt skyer, hvis det sådan går igang og stopper igen hele tiden.
   Jeg synes selv, at det ser mægtig smart ud, og mangler bare lige en balje eller andet, der passer ind i haven og til huset, så kommer springvandet også på min ønskeliste. Hvor dybt skal bassinet være, for at springvandet kan være der?
   VH Nina

   Slet
  3. Så forsøger jeg lige igen, så mit svar til dig kan komme det rigtige sted hen ;-D
   Jeg tror ikke dybden i bassinet/baljen betyder så meget for springvandet. Bare den går fri i bunden så den kan tage vand ind.
   Nu har vi jo sol om morgenen og formiddagen ned ved surbundsbedet. Der har jeg overvejet at prøve med et dybt zinkfad på 3-4 cm. hvis jeg kan finde sådan et, også evt. støtte springvandet på nogle sten (så den kan tage vand ind.) eller anskaffe en balje mere.
   Det ville bare være SÅ skønt at sidde i solen, med sin morgenkaffe, og nyde lyden af sagte vand og fuglefløjt.
   Ja det ville være nice, hvis det også sprang når det var overskyet, faktisk helst hele tiden :-D

   Slet
 8. Det er dejligt at se dine nye blomster og planter i din hyggelige have!

  Nyd søndagen!

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Marianne :-D Ha ha haven er hyggeligt der hvor jeg er færdig ja. Men resten ligner noget der er løgn...endnu. Regner med vi skal i gang med at lave græsplæne i dag. Det har vi jo måtte udskyde nogle gange nu pga. møgvejr, manglende tid osv. men nu ser det ud til at ville lykkedes.
   Jeg vil tage godt med tøj på, og gå ud og nyde min have.
   Ha´en rigtig dejlig søndag :-D

   Slet
 9. Denne kommentar er fjernet af forfatteren.

  SvarSlet
 10. Eeeeelsker også hostaer - og hvor er den kær den lille hvide akeleje. Har set den i nærheden, og pønser på lidt haverov, når de har sat frø - bare for at hjælpe dem lidt, så de ikke får så mange små akelejeplanter til foråret ;o)

  SvarSlet
  Svar
  1. Hvor er du dog et betænktsom menneske Lise ;-D ha ha... ja det går da ikke hvis de får alt for mange Akelejebørn :-D Men jeg lærte faktisk af min mor som barn, at man godt måtte tage frø og aflæggere, hvis bare ikke man ødelagde noget, eller tog alle frøene.
   Ang. Hosta så har jeg faktisk lige købt en ny i dag. Jeg er ikke sikker på der er navn på, men den er rigtig fin med gule bladrande. Jeg tog en stor en´, hvor der faktisk var flere mindre sideplanter :-D

   Slet