mandag den 15. juli 2013

Køkkenhaven.

Nu er det temmelig længe siden jeg sidst har givet lyd fra mig, så nu er det vist på tiden jeg kommer i gang igen med at blogge.

Der er sket rigtig meget de sidste mdr. og jeg har lyst til at vise den helt fantastiske udvikling der er sket oppe i min køkkenhave.
Sidste år var det kun bar jord, og inden jeg fik set mig om var der lårhøj ukrudt, som jeg valgte at lukke øjnene for, fordi jeg havde så meget andet der skulle ordnes.
Men heldigvis fik jeg i år god hjælp af min yngste søn, som tog sig af det tunge, som jeg ikke kan holde til med min ryg.
For at vise den fantastiske forvandling, vil jeg først vise nogle billeder fra hvordan det så ud før, også hvordan det ser ud nu.


Køkkenhaven inden vi gik i gang med den.Den del af køkkenhaven, hvor der senere blev lavet et blomsterbed langs hegnet.Så fik vi, min yngste søn, og jeg renset jorden for ukrudt, planet ud og
sat bedkanter op til selve køkkenhaven.Så gravede jeg en rende til det bedafgrænser der skulle op,
foran blomsterbedet.
Så fik jeg sået, sat og plantet det der skulle i jorden.Så begyndte jeg at rulle ukrudtsdug ud, og køre barkflis på.
(Der er kommet bedafgrænser langs blomsterbedet.)Her kan man se at bedafgrænseren, til venstre i billedet, er kommet op.
Og mit 3´delte højbed er blevet stillet op.Blomsterbedet fik en lavendelhæk.Køkkenhaven set igennem Mortens "urtebed"
(ps. Der er flere blomster en urter ;-) men sig det ikke til nogen :-D )

Venstre køkkenhavebed består af, Tagetes, Bladselleri, Rødbeder, Salatløg,
Spinat, Pluksalat, Purløg, (radisserne er spist) i stedet for er der nu plantet
en lille tomatplante.


I det midterste bed, er der Rødløg og Vinterporre.Det højre højbed består af Tagetes, Morgenfruer, Broccoli, og Vinter gulerødder
(som jeg måtte så om, fordi jeg havde prøvet sådan noget så-folie (det er noget l.... )
Det 3´delte højbed består af, nederst; Jordbær "Rumba", midterste er plantet til
med Nelliker, og i den øverste er der Persille, og en Stevia.Mine Broccoli :-D
Alt i alt er jeg meget tilfreds med min køkkenhave, jeg har dog haft en del problemer med dræbersnegle, men efter jeg for nogle uger siden kapitulerede og smed nogle sneglekorn, har jeg ikke haft problemer.
Radisserne er for længst spist, jeg har høstet en del Spinat, og vi er nu også begyndt at høste de første Broccoli.
Vores rabarber har givet rigtig godt i år, og efter som det kun er mig her i huset der spiser rabarber, så har jeg også fået en del i fryseren.

 

Vores jordbær giver også rigtig godt i år. Så lige for tiden spiser vi jordbær til den store guldmedalje.

Jeg havde aldrig i mit liv troet jeg skulle komme til at føle mig så "rig", af at kunne gå ud i haven og høste frugt og grønt. Det er en hel fantastisk følelse at kunne.

Nu vil jeg lave mig en kop kaffe, og gå ud i mit drivhus og prikle nogle planter ud.
Ha´ en rigtig dejlig dag.
Hygge fra Mamse :-)

14 kommentarer:

 1. Dejligt at høre fra dig igen:-)
  Hvor er det blevet flot i din køkkenhave, kastanjehegnet giver en rigtig god cottagestemning, og det passer perfekt til køkkenhaven og så med blomster flettet ind i det. Dejligt med en søn, som hjælper dig. Hvordan bærer du dig ad med, at få ham til at hjælpe?
  Her på matriklen må jeg selv ordne alt, men indrømmet - jeg er heller ikke så god til at modtage hjælp:-)

  SvarSlet
 2. Tak skal du ha´ Bente :-)
  Jeg er meget tilfreds med hvordan det er kommet til at se ud. Der mangler stadig nogle småjusteringer, men sådan er det jo ;-)
  Uha ja hvordan jeg får min søn til at hjælpe? jaaa... det er svært at sige, men han har sådan set altid været glad for at hjælpe mig. Og så hjælper det når jeg lokker med noget godt mad ;-) Desuden så er det ikke kun en hjælp for mig, men også for ham, for han lider nemlig af ADHD. Når han har været en dag i haven, får han lidt ro i kroppen, og kan få sovet lidt om natten. Men når der ikke lige er nogle store projekter, så klarer jeg selv havearbejdet (Jeg prøver i hvertfald) selv om det er et kapløb med ukrudtet :-)

  SvarSlet
 3. Hej Mamse, fint indlæg - jeg skal da lige love for at der er sket ting og sager i din køkkenhave. Det ser så godt ud med kastaniehegnet og bedafgrænserne - tænk at du selv har gravet rende når du nu skal passe på ryggen... Ja, afgrøder i egen have er virkelig en rigdom, som man skal glæde sig over.

  Ulla

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Ulla, ja i det daglige tænker jeg ikke så meget over den store forskel der er sket, men hold op når jeg ser billederne så fatter jeg næsten ikke den forvandling der er sket.
   Både når jeg graver (ud til bedafgrænser) og luger kravler jeg rundt, med mine knæbeskytter på, for at skåne min ryg mest muligt :-)

   Slet
 4. Det er ellers en forandring til den gode side, du viser i dag, fra brakmark til frodig køkkenhave. Det er da også fedt, at din søn gider tage et nap med.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja helt sikkert Marie, det er noget kønnere nu end det var før ;-)
   Og ja Simon er en knag til at hjælpe når han har tid :-)

   Slet
 5. Det er virkelig en forandring der vil noget :-)
  Det ser lækkert ud med alle dine grønsager. Jeg føler også en stor glæde og rigdom ved at kunne gå i haven og hente grønt. Det er et stort privillegie, at hente helt friske råvarer ind i køkkenet, det fås jo ikke bedre på selv den bedste restaurant.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja Vivi, man forstår næsten ikke hvor slemt det har set ud :-)
   Nu har jeg jo ikke en brøkdel så mange grønsager, eller så stor køkkenhave som dig, (din køkkenhave er jo imponerende), men det er sjovt/dejligt at have lidt grønt man kan gå ud og plukke i haven. Det smager nu bedre end det man køber :-)

   Slet
 6. Hej Lotte.Utrolig forandring der er sket.Dejligt med en velfungerende køkkenhave og drivhus......og at være næsten selvforsyende.
  Også dejligt at sønnen vil hjælpe til.
  Er lige vendt hjem fra en haverejse til London.Mange dejlige blomster og masser af krydderurter.God aften Jette

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Jette, (jeg hedder nu Marianne ;-) men skidt, det kan jo smutte) :-D
   Det er en skøn forandring med haven, og fedt man bare kan gå op og hente grønt til aftensmaden.
   Det lyder spændende med haverejser. Er det med din familie, eller tager du med haveselskabet ? Jeg rejser ellers en del, men jeg har aldrig været på en desideret haverejse. Selv om da vi var ude at rejse for en mdr. siden besøgte vi da en botanisk have. Det er skønt når man kan kombinere ens ferie med ens interesse.
   Også en god aften til dig.
   Marianne.

   Slet
  2. Hej Marianne.......undskyld det med navnet.Havde lige skrevet til Skippers have.Vi havde selv ordnet det hele......fly-hotel og billetter til Hampton Court Flover Show......se mit indlæg.Det er værd at rejse efter.
   Knus Jette

   Slet
 7. Det var da en flot forandring i din køkkenhave! Tænk så flot det er blevet. Dejligt at have en så sød søn, der vil hjælpe sin mor. Godt gået! Klap på skulderen til ham!
  Ja det er en rig følelse, at kunne høste egne grøntsager selv! De smager immervæk også noget bedre end dem man køber!

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja Bente, man må sige køkkenhaven er blevet en del bedre nu end den var før ;-) Og Simon har en stor fortjeneste i at haven er blevet så fin som den er blevet. Jeg misser heller ikke en chance for at fortælle ham, hvor taknemlig jeg er for hans store hjælp :-)
   Det er helt bestemt noget andet, at sætte tænderne i noget man har selv har dyrket, end noget man har købt. Det betyder også meget, at man ved der ikke er sprøjtet med alt muligt skidt :-)

   Slet
 8. Hejsa
  Hvor er det blevet fint :)
  KH
  Marianne

  SvarSlet